Ministerie van Economische Zaken Berichtnaam: Beantwoording vragen gesteld door de vaste kamercommissie van Economische Zaken Nummer: 361 Datum: 24-09-2003

1. De staatssecretaris schrijft in zijn beantwoording dat de bestuurlijke haalbaarheid van de tijdelijke oplossing van het spreiden c.q. splitsen van 240 kW minder complex is dan van de permanente oplossing van verplaatsing van de zendmasten naar het IJsselmeergebied. Hoeveel tijd is er nodig om de tussentijdse oplossing te realiseren? Welke vergunningen zijn er nodig voor deze tussentijdse oplossing en wat zijn daarbij de normale doorlooptijden?

2. Kunt u een indicatie geven van de kosten van de tussentijdse oplossing die volgens U betaald worden door de regio (de gemeente Ijsselstein) en staan deze kosten om de spreiding c.q. splitsing te realiseren in verhouding tot de tijd die het oplevert om tot een permanente verplaatsing te komen? Is de tijdelijke oplossing zoals door de regio wordt geopperd om het vermogen van de zenders te halveren haalbaar en welke kosten zijn daar aan verbonden?

3. In hoeverre bestaat het risico dat door de kosten voor het spreiden c.q. splitsen de financiële haalbaarheid van de verplaatsing van de zendermast (de definitieve oplossing) in gevaar komt?

4. In Uw antwoord spreekt u van een convenant dat binnenkort gesloten wordt in de regio. Bent u op de hoogte van de passage in het nieuwe akkoord van het bestuurscollege van de provincie Utrecht? Hoe schat u, tegen de achtergrond van het nieuwe akkoord van het nieuwe bestuurscollege van de provincie Utrecht, de kans in van een spoedige tussenoplossing? Wat gaat u tegen deze achtergrond doen aan het snel tot stand brengen van een definitieve oplossing?

5. Voorziet U nog aanvullende problemen bij de uitgifte van de milieuvergunningen?

6. Kunt U garanderen dat er geen problemen meer zijn per 1 September 2003?

7. Welke verdeelsleutel wordt er gehanteerd ten aanzien van de radiostations wanneer er door de zendmastproblematiek beperkt zendvermogen beschikbaar is?

8. De tijdelijke oplossing geldt voor 8 jaar, welke zekerheid kunt u geven dat de definitieve oplossing gerealiseerd zal worden? Als u dit niet kan, kunt u dan de bewoners de zekerheid geven dat na 8 jaar, indien er nog steeds geen definitieve oplossing is gevonden, de masten gesloten worden?

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst, heeft deze vragen als volgt beantwoord. Ministerie van Economische Zaken


1. De doorlooptijden van de tussentijdse oplossing worden volgens de Provincie Utrecht geschat op maximaal vier jaar. Hierbij moet u denken aan het wijzigen van het bestemmingsplan, het verwerven van grond en het verkrijgen van de bouw- en milieuvergunningen. De doorlooptijden van de tussentijdse oplossing kunnen mogelijk verkort worden door toepassing van artikel 19 WRO en de toepassing van versnelde onteigening. De doorlooptijden van de lange termijn oplossing worden in het realistische scenario geschat op zes tot acht jaar. Hier is nader onderzoek voor nodig o.a. gebaseerd op de gevolgen voor scheep- en luchtvaart, de habitat richtlijnen en milieu effect rapportage. Mijn ministerie heeft de frequentietechnische haalbaarheid onderzocht. Nozema zal naar aanleiding van de resultaten van genoemd onderzoek de bouw- en milieuvergunningen aanvragen. Mocht de studie naar een eindoplossing tot snellere resultaten leiden, dan kan besloten worden de tussenoplossing vroegtijdig te beëindigen.


2. Nee. De kosten die betrekking hebben op de verplaatsing en de te verlenen vergunningen zijn nog ongewis. Bij het halveren van het vermogen van de zenders wordt het verzorgingsgebied van het radiostation 675 beperkt. Hiertoe dient overleg gevoerd te worden met het radiostation en Nozema.


3. Daar is op dit moment nog geen zicht op, omdat dit nog een punt van overleg is dat nog niet is afgerond.


4. Ja, in het akkoord wordt een tussenoplossing niet geaccepteerd zonder sluitende afspraken over een eindoplossing, i.c. uitplaatsing uit de regio. Wij schatten de kans op een tussenoplossing op korte termijn hoog in. De provincie coördineert de tussenoplossing. Nozema en EZ werken intussen aan de voorbereiding van een eindoplossing.


5. Er loopt thans een procedure voor de actualisering van de milieuvergunning voor het bestaande zendstation Lopik voor een vermogen van 240 kW. Hiertegen zijn enkele honderden bezwaarschriften ingediend. De milieuvergunningen voor de tussenoplossing zullen naar onze mening minder problemen opleveren in zowel IJsselstein als Lopik, omdat de veldsterktecontouren, waarbinnen storing kan optreden, aanzienlijk kleiner zijn en de bebouwing veel meer ontzien.


6. Nee.


7. Dit dient nader te worden onderzocht. Radiostations hebben een frequentievergunning gekregen voor 8 jaar en 3 maanden. Contractueel zit Nozema vast aan de realisatie van hetgeen overeengekomen is met radiostation 675 op basis van de verkregen frequentievergunning.


8. Er is op dit moment geen zekerheid te geven over de definitieve oplossing. De vergunningen zijn uitgegeven voor een periode van 8 jaar. Ik ga ervan uit dat alle betrokken partijen zich zullen inspannen om op korte termijn tot een voor de bewoners aanvaardbare oplossing te komen en dit uit te werken in nadere afspraken.