Gemeente Haarlem

25 september 2003
Persbericht 176/2003

Brandweer Haarlem onderschrijft interne rapportage brand Koningkerk

Haarlem, 25 september 2003. Brandweer Haarlem onderschrijft in grote lijnen de aanbevelingen van het interne onderzoek naar de brand in de Koningkerk op 23 maart jl. Bij deze brand kwamen drie brandweermensen van het Haarlemse korps om het leven. Het onderzoek is in opdracht van het college van B&W van Haarlem uitgevoerd door de heer mr. R.K. Brons, regionaal commandant Brandweer Haaglanden. Aangedrongen wordt op maatregelen in de sfeer van de brandpreventie, preparatie, repressie (het uiteindelijke blussen van een brand) en de bedrijfsvoering. Veel van de constateringen in zijn onderzoek, aldus Brons, "sluiten naadloos aan op de quick scan, die in januari 2003 door de commandant brandweer Haarlem, de heer R. de Bruin, met de burgemeester is besproken." Inmiddels zijn op basis van deze quick scan en naar aanleiding van het interne onderzoek maatregelen geformuleerd voor praktisch alle onderdelen van de organisatie. De eerste resultaten daarvan zijn -bijvoorbeeld in de verbetering van de meldkamer- reeds zichtbaar.

Volgens Brons is de dood van Douwe van Kooten, Renz Knipper en Ben Hannenberg eigen, noch andermans schuld: "Zij zijn slachtoffer geworden van risico's die aan het vak van brandweermens kleven. Deze risico's worden nog onvoldoende onderkend, onderzocht en van aanbevelingen voorzien. Wetenschappelijke belangstelling voor incidentbestrijding staat nog in de kinderschoenen terwijl zich in de afgelopen dertien jaar 23 dodelijke ongevallen onder brandweermensen hebben voorgedaan. Realistisch opleiden, oefenen en trainen van brandweerpersoneel is gebrekkig georganiseerd. Dit is een gegeven, waar brandweerleiding en openbaar bestuur zich van bewust moeten zijn."

verbeteringsprogramma
Enige maanden geleden is -op basis van de reeds genoemde quick scan- binnen de Brandweer Haarlem een intern verbeteringsprogramma van start gegaan. Dit programma is met name gericht op de bedrijfsvoering binnen de Repressieve Dienst, maar raakt door de onderlinge samenhang van taken ook andere organisatieonderdelen. Zaken als uitruk- en inzetprocedures, realistisch oefenen, de samenwerking tussen het beroepskorps en de vrijwilligers en de algehele bedrijfsvoering komen hierin nadrukkelijk aan de orde.

regionale samenwerking
Naast het interne verbeteringsprogramma wordt nu onderzocht op welke wijze de samenwerking tussen de korpsen in de regio en tussen de regionale brandweer en de korpsen kan worden geïntensiveerd. Een aantal grote projecten in dit kader (Programma Geïntegreerde Meldkamer/Regionaal Dekkingsplan/Programma Conflict Crisisbeheersing & Rampenbestrijding) waren reeds in gang gezet.

Herman Nieuwenhuis/Brandweer
06- 53586057
Gemeente Haarlem

---- --