Aedes

Investeren móet voor minder overlast

24 september 2003

Wie minder overlast wil, móet investeren in sociale opvang. Dit stellen Aedes en de Federatie Opvang op het symposium 'Weer een (t)huis' dat op donderdag 25 september 2003 wordt gehouden in Rotterdam.

Corporaties en opvanginstellingen werken intensief samen om opvang te realiseren voor dak- en thuislozen en vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. De afgelopen jaren zijn veel succesvolle opvangprojecten van de grond gekomen. Kritische factor daarbij is de win-win situatie die ontstaat als alle partijen dát doen waar ze goed in zijn: corporaties bouwen of verbouwen panden voor de opvang, opvanginstellingen begeleiden bewoners. Op hun beurt bieden opvanginstellingen ook begeleiding aan voor huurders van corporaties die anders wellicht hun huis uitgezet zouden worden vanwege huurschulden of overlast.

Opvanginstellingen hebben dringend behoefte aan meer en langdurige zekerheid over budgetten. Zonder die zekerheid kunnen ze geen langlopende afspraken maken, bijvoorbeeld met woningcorporaties over huisvesting.

Corporaties pleiten al langer voor maatregelen om de verstopping op de woningmarkt op te heffen. Zo komt er ruimte voor mensen die nu nog in opvanginstellingen zitten, maar die met begeleiding prima zelfstandig kunnen wonen.

De nieuwe begroting zal volgens Aedes en de Federatie Opvang rampzalige effecten hebben op de inkomenspositie van de doelgroep en op de sociale pijler in de samenleving. Steeds meer mensen komen aan de rafelrand van de maatschappij terecht en worden daar aan hun lot overgelaten. Zelfs begeleiding van ex-gedetineerden door de reclassering wordt wegbezuinigd. Ook het snoeien in de ondersteuning van opvanginstellingen en innovatie in die sector is een verkeerd signaal. Als het de overheid ernst is met de aanpak van sociale problemen en het tegengaan van overlast moet ze investeren in opvang.