Ministerie van Algemene Zaken

Voorzitter van de Tweede Kamer Postadres Postbus 20018 Postbus 20001 2500 EA DEN HAAG 2500 EA Den Haag
Bezoekadres
Binnenhof 19, Den Haag

Datum Kenmerk Onderwerp 25 september 2003 03M460128

Naar aanleiding van het stenogram van de regeling van werkzaamheden van uw Kamer d.d. 23 september jl. dat u mij toezond, deel ik u het volgende mede inzake de procedure rond de opvolging van de minister van Buitenlandse Zaken.

Het kabinet hecht zeer aan een goede afronding van het OVSE- voorzitterschap, meer in het bijzonder aan een succesvolle bijeenkomst van de OVSE-ministers van Buitenlandse Zaken op 1 en 2 december in Maastricht. Het succesvol opereren van de OVSE is in grote mate afhankelijk van de persoonlijke inzet van de Chairman-in-Office, een functie die sedert 1 januari 2003 wordt bekleed door de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Het is voor de OVSE - maar ook voor Nederland - van groot belang dat de inspanningen die de Chairman-in-Office zich de afgelopen periode heeft getroost, met name op het gebied van de mensenrechten, ten volle benut kunnen worden bij de voorbereidingen van en tijdens de belangrijke ministeriële vergadering op 1 en 2 december. Het kabinet, inclusief de minister van Buitenlandse Zaken, acht die internationale verantwoordelijkheid zeer zwaarwegend. Daarom zal de verlening van het ontslag eerst plaatsvinden na de ministeriële conferentie.

Met in achtneming van hetgeen hiervoor is gesteld, alsmede rekening houdend met de geldende formele vereisten, hecht het kabinet eraan zo spoedig mogelijk duidelijkheid te verschaffen over de opvolging van de huidige minister van Buitenlandse Zaken. Daarover zal op korte termijn politiek overleg plaats vinden.



In procedurele zin zal worden gehandeld conform hetgeen gesteld is in de artikelen 43 en 48 van de Grondwet en in artikel 4, tweede lid, onder k, van het Reglement van Orde voor de ministerraad en de toelichting daarop. Dit houdt in dat de minister-president overlegt voert met de vice-minister- presidenten ten behoeve van de voordracht van de minister-president voor een koninklijk besluit tot benoeming van een minister. Deze voordracht wordt behandeld in de ministerraad en vervolgens aan Hare Majesteit de Koningin gezonden. De minister-president contrasigneert het koninklijk besluit.
Van daadwerkelijke opvolging van de huidige minister van Buitenlandse Zaken kan vanzelfsprekend eerst sprake zijn na verlening van zijn ontslag bij koninklijk besluit.

De MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

Pagina
2/2