Ingezonden persbericht

25 september 2003

Onderzoek Voedingscentrum 'Mannen en borstvoeding' aan vooravond WereldBorstvoedingWeek

Mannen mede verantwoordelijk voor stoppen met borstvoeding

Nederlandse mannen hebben hardnekkige vooroordelen over het geven van borstvoeding. Dat telt zwaar in de afweging van moeders om te stoppen met borstvoeding geven. Veel baby's krijgen kort borstvoeding, terwijl moedermelk voor kinderen de eerste zes maanden van hun leven de beste voeding is. Uit het representatieve onderzoek 'Mannen en borstvoeding' van het Voedingscentrum blijkt onder meer dat een kwart van de Nederlandse mannen meent dat hun steun voor een goed verloop van borstvoeding niet per se noodzakelijk is, terwijl die in de praktijk cruciaal is. En zo denken veel (jonge) mannen zonder kinderen dat vrouwen als gevolg van borstvoeding hangborsten krijgen en minder zin hebben in seks. De onderzoeksresultaten zijn voor het Voedingscentrum reden om Nederlandse mannen extra bewust te maken van hun rol bij het geven van borstvoeding.

Het is de eerste keer dat in Nederland zo'n grootschalig onderzoek onder mannen in relatie tot borstvoeding is uitgevoerd. Het onderzoeksbureau CentERdata van de Universiteit van Tilburg heeft het onderzoek verricht in opdracht van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum sluit met dit onderzoek aan op het thema van de WereldBorstvoedingWeek 'Borstvoeding, dat doe je samen'. Deze actieweek loopt van 29 september tot en met 5 oktober. Het Voedingscentrum wil * toekomstige * vaders ervan bewust maken dat het steunen van hun partner cruciaal is bij het geven van borstvoeding. Op dit moment begint 80% van de vrouwen na de bevalling met borstvoeding, maar dat aantal loopt na enige tijd snel terug. Na 1 maand krijgt nog slechts de helft van de baby's volledig borstvoeding. Het Voedingscentrum voert in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de voorlichtingscampagne 'Borstvoeding verdient tijd' om moeders én vaders te doordringen van het belang van borstvoeding.

Misverstanden
Het Voedingscentrum stelt op basis van de uitkomsten van het onderzoek dat Nederlandse vaders dikwijls over te weinig kennis beschikken over het nut en de noodzaak van borstvoeding. Uit het onderzoek komt een aantal hardnekkige vooroordelen en misverstanden naar voren. Niet alleen denkt één op de vier Nederlandse mannen dat hun steun niet doorslaggevend is voor een goed verloop van borstvoeding, de helft van de mannen stelt daarnaast dat het geven van borstvoeding niet goed is te combineren met werk buitenshuis. Eén op de tien mannen denkt dat vrouwen doorlopend vermoeid zijn, omdat zij hun kind met de borst voeden. Eenderde van de ondervraagden stelt bovendien dat flesvoeding een net zo gezond alternatief is voor borstvoeding.

Toch is bijna driekwart van de mannen niet bang dat hun kind door borstvoeding te veel is gericht op de moeder. Zij menen dat vaders desondanks een prima band met hun pasgeboren kind kunnen opbouwen. Meest eensgezind waren mannen over de stelling dat vrouwen te weinig borstvoeding kunnen hebben. Twee op de drie mannen was het met deze stelling eens. Vrijwel alle moeders zijn echter in staat om voldoende moedermelk aan te maken.

'Babymanagement voor startende vaders'
Nieuw onderdeel van de campagne 'Borstvoeding verdient tijd' is de instructiekaart 'Babymanagement voor startende vaders'. De organisatie IkVader.nl heeft deze kaart met medewerking van het Voedingscentrum ontwikkeld om aanstaande vaders meer bewust te maken van hun belangrijke rol. "Een goede kennis over borstvoeding en een positieve houding van vaders zijn belangrijke randvoorwaarden voor het laten slagen van borstvoeding. Daarom ontkrachten we in deze instructiekaart hardnekkige fabels over borstvoeding", aldus Karen van Drongelen, projectleider van het Voedingscentrum. In managementmetaforen worden mannen voorgelicht over allerlei zaken rondom het vaderschap, zoals 'planning & control', financiën, 'input/output' en marketing. De instructiekaart gaat mee met de nieuwe uitgave van het tijdschrift BV Borstvoeding, een gezamenlijke uitgave voor (aanstaande) ouders van het Voedingscentrum en de Samenwerkende Borstvoedingorganisaties. Dit tijdschrift * 150.000 exemplaren * is gratis verkrijgbaar via verloskundigen en kraamzorginstellingen en staat vol met informatie over en ervaringen met het geven van de borst en alles wat daarbij komt kijken.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde voeding en voedselveiligheid.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht