Erasmus Universiteit Rotterdam




Onderzoek Erasmus Universiteit wijst uit:
MKB in Nederland wél flexibel en motor van vernieuwing

Onderzoek van het Erasmus Strategic Renewal Center (Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit) weerlegt de gangbare stelling dat kleine en middelgrote organisaties in Nederland niet vernieuwend zijn. Integendeel, MKB-ers vertonen juist een overschot aan flexibiliteit. Daarbij lijken zij wel in staat om een goede performance te behalen, het overschot gaat dus niet direct ten koste van de winstgevendheid. Uit ander onderzoek van het Erasmus Strategic Renewal Center bleek al eerder dat grote ondernemingen veelal kuddegedrag vertonen en slechts moeizaam vernieuwen. De vernieuwingsgerichtheid van het MKB lijkt te compenseren voor het gebrek aan flexibiliteit bij veel grote bedrijven aan wie zij toeleveren.
Het contrast tussen grote bedrijven en MKB-ers is opvallend. Managers van grote ondernemingen ervaren hun omgeving als zeer turbulent en hun organisatie als onvoldoende flexibel. Hun bedrijven vertonen veelal kuddegedrag en blijken niet in staat veranderingen daadkrachtig door te voeren. Managers uit het MKB daarentegen ervaren hun omgeving slechts beperkt turbulent. Toch hebben zij zeer flexibele organisaties ontwikkeld, waardoor zij, ondanks een gebrek aan middelen, toch innovatief en slagvaardig kunnen reageren op veranderingen in de omgeving.
De uitkomsten van een enquête onder 140 bedrijven in Nederland weerspreken de gangbare opvattingen bij wetenschappers, beleidsmakers en ondernemers. Een overschot aan flexibiliteit, oftewel een misfit ten opzichte van de omgeving, is niet per definitie negatief voor de performance. MKB-ers blijken, doordat zij minder middelen tot hun beschikking hebben, inventief om te kunnen gaan met hun resources en met nieuwe ontwikkelingen. Ook voor beleidsmakers en ondernemers kunnen de bevindingen van de onderzoekers belangrijke implicaties hebben: het is in het geheel niet zo slecht gesteld met het MKB als wel verondersteld wordt. Om de concurrentiepositie ten opzichte van grote ondernemingen te behouden lijkt investeren in strategie en een flexibel organisatieontwerp meer vruchten af te werpen dan investeringen in alleen operationele verbeteringen. De enquête, uitgevoerd in het kader van het vak 'Strategische Ondernemingsplanning' aan de Rotterdam School of Management, meet enerzijds de turbulentie of veranderlijkheid van de bedrijfsomgeving. Anderzijds worden ook het vaardighedenrepertoire van het management en organisatie condities als cultuur, structuur en technologie gemeten. Het onderzoek zal de komende jaren worden uitgebreid en herhaald. De onderzoekers verwachten een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van kennis over strategisch management van kleine en middelgrote organisaties en de wijze waarop de kenniseconomie gestimuleerd kan worden.

Het Erasmus Strategic Renewal Center is het onderzoekscentrum van de vakgroep Strategie en Omgeving van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam. Het onderzoek is uitgevoerd door Drs. N.P. van der Weerdt, Professor H.W. Volberda en Dr. E.Verwaal. De resultaten worden tijdens de prijsuitreiking voor het beste strategisch ondernemingsplan op 25 september a.s. gepresenteerd door Prof.dr. H.W. Volberda.