Socialistische Partij

Toezegging Van Geel overwinning SP-activisten - `Grote asbestsanering Twente opperste noodzaak'

25-09-2003 * De toezeggingen van staatssecretaris Van Geel van VROM om Eternit aan te klagen en de asbestsituatie in Twente aan te pakken, zijn een overwinning voor de SP-activisten die sinds 30 jaar het grote gevaar van asbest hebben aangekaart. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen naar aanleiding van de reactie van de regering op het rapport Biesheuvel over de asbestvervuiling in de gemeente Hof van Twente en de sanering van asbestwegen in Twente. Het enorme aantal vervuilde lokaties maakt echter wel duidelijk dat een betere inventarisatie absoluut noodzakelijk is.

Opmerkelijk, maar ook verontrustend is dat in het kader van de saneringsregelingen asbestwegen in Twente, Haaksbergen en Harderwijk voor niet minder dan 1068 locaties subsidies is aangevraagd. Van Velzen: Deze 1,6 miljoen m2 asbestvervuiling is waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Het Hof van Twente is, vanuit het oogpunt van volksgezondheid, een rampgebied. De situatie vraagt om een volledige asbestinventarisatie en een volledige sanering door de overheid.

Eternit heeft zeker 30 jaar lang op grote schaal asbestmateriaal weggegeven aan personeel en omwonenden. Dit feit en de omvang van de productie destijds, maken aannemelijk dat het aantal vervuilde locaties rondom Goor een veelvoud bedraagt van het thans bekende aantal. Verdere uitstel van een complete sanering zou betekenen dat een groot deel van de bevolking aan de asbestvervuiling blijft blootgesteld. Daarom zal de SP-fractie bij de regering aandringen op een zo spoedig mogelijke en volledige asbestsanering in Twente.

Het verkennende epidemiologisch onderzoek in Twente dat Van Geel heeft toegezegd, kan er toe bijdragen dat de relatie tussen de bodemvervuiling en het relatief grote aantal asbestslachtoffers wordt aangetoond, zodat de slachtoffers terecht aanspraak kunnen maken op schadevergoeding. De SP is blij dat het Rijk de kosten van de bodemsanering in Twente - voorlopig geschat op 94,8 miljoen euro - probeert te verhalen op Eternit, en dat het rijk de gemeente Hof van Twente financieel tegemoet komt bij de noodzakelijke sanering van de bodemvervuiling in de wijk De Hogenkamp. De gemeente moet dit bedrag met spoed gebruiken om de sanering van De Hogenkamp uit te voeren.