ARINSO

PERSBERICHT

Pensioenfonds Akzo Nobel Live met SAP Pensioenapplicatie

Eén van de meest moderne pensioenreglementen opgenomen in geautomatiseerde oplossing. Flexibiliteit stelt Akzo Nobel in staat snel in te spelen op veranderende eisen in pensioenmarkt.

Arnhem ¤" Rotterdam, 25 september 2003

Het Pensioenfonds Akzo Nobel heeft in juni 2003 in samenwerking met Arinso Nederland b.v. de implementatie van het SAP pensioen­administratie­systeem afgerond.

Deze nieuwe oplossing ondersteunt nu de nieuwe pensioenregeling van Akzo Nobel, die met een combinatie van middelloon en beschikbare premie als één van de meest moderne van Nederland wordt gezien. Nederlandse pensioenfondsen voorzien in de komende jaren verdere veranderingen, en Akzo Nobel zegt hier met de nieuwe applicatie goed op te kunnen inspelen.

De integratie met de uitbetalingenadministratie vormde het laatste implemen­tatie­­onderdeel. Hiermee zijn alle verzekerden en uitkeringgerechtigden in één geautomatiseerd systeem opgenomen. In eerdere fasen waren reeds de actieve deelnemers en de premievrijen in het systeem ondergebracht.

Per 2001 heeft Akzo Nobel een nieuwe pensioenregeling voor zijn medewerkers ingevoerd waarbij van een eindloonregeling naar een gemaximaliseerde middelloon­regeling is overgestapt. Boven het maximum wordt een beschikbare premie­regeling aangeboden, waarbij maandelijks op basis van de relevante salaris­componenten de pensioenaanspraken worden bepaald. De nieuwe pensioen­regeling laat zich verder kenmerken door grote flexibiliteit ten aanzien de aanwendingsmogelijkheden van het pensioen.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het bestaande systeem die mogelijk­heden niet aan zou kunnen en na een marktverkenning heeft men voor het fonds de optimale pakketoplossing gekozen.

De algemeen directeur van het pensioenfonds, de heer A.A.M Bolwerk, formuleert het aldus:⤝De nieuwe, individuele en vooral flexibele pensioenregeling vergde een groot aantal aanpassingen in het oude systeem. Deze waren zo ingrijpend dat besloten is tot de implementatie van een nieuw systeem, dat de vereiste flexibiliteit zou bieden. Duidelijk werd dat de pensioenapplicatie van SAP het beste aansloot op de situatie bij het Pensioenfonds Akzo Nobel⤝. Ook nu het systeem operationeel is, is de heer Bolwerk ervan overtuigd dat de keuze voor SAP de juiste was en is.

Voor de feitelijke uitbetalingen heeft Akzo Nobel gekozen voor het SAP Payroll­systeem. De koppeling met het pensioenadministratiepakket voor wat betreft pensioengerechtigden vormde de laatste fase van de implementatie. De pensioen­betalingen vanaf de maand juni zijn vanuit dit systeem bij het pensioenfonds de deur uitgegaan.

Ten aanzien van de pensioenopbouw is binnen de nieuwe regeling gekozen voor een maandelijkse in plaats van een jaarlijkse opbouw van aanspraken. De variabele salariscomponenten van belang voor de pensioenopbouw worden maandelijks door Akzo Nobel aan het pensioenfonds aangeboden en daar geautomatiseerd verwerkt.

Adjunct Directeur van Stichting Pensioenfonds Akzo Nobel, de heer W.A. Sipman is tevreden met de nieuwe oplossing. Hij formuleert het als volgt: â¤oeVroeger vormden bepaalde elementen binnen de pensioenadministratie een belemmering voor verbeteringen in het pensioenbeleid, nu is dat niet meer het geval. Met name met het oog op verdergaande veranderingen, onder andere door nieuwe eisen van de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK), zullen we hier in de komende jaren de vruchten van plukken!⤝

Momenteel vindt implementatie plaats van het SAP
pensioen­administratie­systeem bij andere fondsen en bij een grote verzekeraar. Door de inspanningen die door het Pensioenfonds Akzo Nobel en zijn implementatiepartner Arinso zijn geleverd is ervaring opgedaan waardoor volgende implementaties met een aanzienlijk kortere doorlooptijd kunnen worden gerealiseerd. Doel blijft vanuit SAP en Arinso oplossingen voor de pensioenadministratie aan te reiken tegen lagere kosten. Het SAP pensioenadministratiesysteem is tevens geschikt om op basis van een Application System Provider- of Hostingconcept te worden ingezet en is daarmee ook een interessante oplossing voor kleinere pensioenfondsen.

OVER STICHTING PENSIOENFONDS AKZO NOBEL (APF)

Stichting Pensioenfonds Akzo Nobel (APF) verzorgt de pensioenverzekering voor de medewerkers van de Nederlandse Akzo Nobel bedrijven. Het APF heeft een totaal vermogen van circa â'¬ 3 miljard en ca. 15.000 deelnemers, 21.500 premievrijen en 18.500 pensioentrekkenden.

Het doel van APF is het veiligstellen van de pensioenvoorziening van de werknemers en de ex-werknemers van Akzo Nobel in Nederland. De daarvoor benodigde middelen bestaan uit premies en opbrengsten uit de beleggingen. De premies worden betaald door werknemers en werkgever. Het vermogen is afgescheiden van het vermogen van de onderneming.

www.pensioenfonds-akzonobel.nl

OVER ARINSO INTERNATIONAL

ARINSO International (Euronext Brussels: ARIN) is een wereldwijde Services Partner op het gebied van HR en pensioenen, die HR, e-HR, pensioenfonds en BPO oplossingen levert aan grote werkgevers, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. ARINSO streeft naar HR Excellence door Strategisch advies, Integratie- en implementatiedienstverlening en geïndividu­aliseerde Service Delivery oplossingen op het gebied van HRM en pensioenen.

ARINSO werd opgericht in 1994 en heeft momenteel 1.200 werknemers in dienst in 20 landen: België, Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, Finland, de V.S., Canada, Argentinië, Brazilië, Mexico, Singapore, Maleisië, Taiwan en Marokko.

www.arinso.com

EINDE BERICHT


---