PRINS CLAUS FONDS

Oprichting fonds voor culturele noodhulp

OPRICHTING FONDS VOOR CULTURELE NOODHULP
DOOR HET PRINS CLAUS FONDS
NA PLUNDERINGEN CULTUREEL ERFGOED IN IRAK

Het Prins Claus Fonds presenteert op 26 september 2003 de oprichting van een fonds voor culturele noodhulp onder de naam Cultural Emergency Response. Aanleiding voor de oprichting waren de berichten over de recente plunderingen van cultureel erfgoed in Bagdad in Irak. Doel van dit fonds is noodhulp bieden aan internationaal cultureel erfgoed, dat door oorlog of natuurrampen is aangetast en bedreigd, om verdergaand verlies te voorkomen. Per rampsituatie wordt onderzocht aan welke middelen dringend behoefte is, waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale en internationale expertise en netwerken.

The International Committee of the Blue Shield, de culturele equivalent voor het Rode Kruis, is mede-oprichter van het fonds. Tijdens de presentatie op 26 september zal de eerste actie van het Cultural Emergency Response worden bekend gemaakt.

De Iraakse Dr. Selma Al-Radi maakte deel uit van de UNESCO delegatie die deze zomer in opdracht van de Verenigde Naties de toestand van het Nationaal Museum in Bagdad in kaart bracht. Zij geeft tijdens de presentatie een lezing aan de hand van haar ervaringen van de restauratie van musea in Beirut en Koeweit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Prins Claus Fonds.
Pers en publiciteit: Annette de Bock: 0704274303 / 0623938680

11 sep 03 08:35