Gemeente Nijmegen

H.F.T. Burgers Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Al vanaf 1960 zet Harry Burgers zich geheel belangeloos in voor onderwijs, zorg en ouderenzorg. Hij wordt voor zijn grote inzet op donderdag 25 september benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt de versierselen om 17.00 uur uitgereikt door loco-burgemeester G. van Rumund in wijkcentrum Titus Brandsma. Hij neemt dan afscheid als waarnemend voorzitter en secretaris van de Regionale Patiënten en Consumenten Federatie Zuid-Gelderland (RPCF).

Vanaf 1960 was Burgers actief in de vakbondskringen. Tot 1980 was hij bestuurslid van de bond Handel Kantoor Winkelbedienden 'St. Franciscus' in Houten. Burgers is daarnaast medeoprichter van Pro Mundi Vita. Van 1960 tot 1970 was hij als vrijwilliger bij deze stichting betrokken.

Burgers is verder zeer betrokken bij de zorg voor ouderen en jongeren. Dit blijkt uit de vele functies die hij vervuld heeft bij onder andere de Raad van Toezicht van het Regionaal Instituut beschermd wonen en de Regionale Patiënten en Consumenten Federatie Zuid-Gelderland. Hij was onder andere oprichter van de Stichting 'Cliënten initiatieven in de GGZ', bestuurslid van het Regionaal Indicatie Orgaan (ROI)te Nijmegen, voorzitter van de cluster Geestelijke Gezondheidszorg Zuid Gelderland, plaatsvervangend bestuurslid van de landelijke Organisatie van RPCF en LOREP en lid van de Duits Nederlandse groep 'Nachbar Ohne Grenzen'. Hij bestreek en bestrijkt het gehele scala van de zorg op plaatselijk, regionaal, landelijk en internationaal niveau.

Daarnaast spant hij zich in voor Stichting Welzijnswerk Ouderen Nijmegen, de SWON. Zowel op buurt als op stadsniveau nam hij de meest uiteenlopende initiatieven. Hij bouwde bewust als bestuurslid van 1980 tot 1990 aan contacten met andere sectoren uit de samenleving. Zo richtte hij de gespreksgroep 'Jong-Oud' op voor ouderen en studenten van de medische faculteit van de KUN in Nijmegen. Hij stimuleerde verder educatieve projecten voor ouderen in samenwerking met onderwijsorganisaties voor hoger en wetenschappelijk onderwijs. Zo richtte hij onder andere 'De Filosofenclub Ark' en 'Senioren-cafe Oud Burgeren Gasthuis' op. Van 1990 tot 1995 gaf hij les in de Nederlandse taal aan de Hoenderberg, een asielzoekerscentrum te Groesbeek.