CBS
Aardappeloogst fors lager

De aardappeloogst van 2003 wordt de op een na kleinste van de afgelopen twintig jaar. De voorlopige oogstraming van het CBS komt uit op 4,3 miljard kilo. Dit is bijna 20 procent minder dan vorig jaar. De droogte gedurende de zomermaanden is de belangrijkste oorzaak voor deze lage opbrengst. Alleen in 1998 was de oogst met 3,4 miljard kilo nog lager. Toen ging door de zeer natte weersomstandigheden een groot deel van de oogst verloren.

Lagere opbrengst per hectare en kleiner areaal
Vooral door de lage opbrengst per hectare is de aardappeloogst in 2003 erg klein. Eén hectare aardappelen op zandgrond levert dit jaar gemiddeld slechts 38 duizend kilo op. Dit is eenvijfde minder dan in 2002. Voor kleigrond geldt dat vorig jaar gemiddeld ongeveer 45 duizend kilo van een hectare is gehaald. In 2003 bedraagt deze opbrengst 40 duizend kilo.
Ook het areaal consumptie- en pootaardappelen is in 2003 kleiner dan vorig jaar. De beteelde oppervlakte is met 7 procent gedaald en bedraagt bijna 110 duizend hectare. Vooral op zand- en veengrond is de oppervlakte aardappelen sterk afgenomen (-20 procent). Op kleigrond is het areaal slechts licht gedaald (-2 procent).

Zandgrond minder productief door droogte
De hoeveelheid geoogste zandaardappelen is in 2003 met eenderde afgenomen. De opbrengst per hectare is de laagste sinds 1984. Op zand- en veengrond is de productie per hectare dit jaar lager dan op kleigrond. De afgelopen jaren waren de zandgronden juist productiever. Door een goede vochtregulering, zoals de beheersing van de grondwaterstand en beregening, zijn de opbrengsten op zandgronden de laatste decennia toegenomen.
Echter in de droge zomer van 2003 mocht in een aantal gebieden slechts beperkt beregend worden. Hierdoor zijn de verschillen in opbrengst per hectare groot.

Minder uien ondanks recordoppervlakte
In 2003 valt de opbrengst van een hectare zaai-uien aanmerkelijk lager uit dan vorig jaar. De opbrengst in 2003 komt met 47 duizend kilo per hectare 15 procent lager uit dan vorig jaar. Door een uitbreiding van de ingezaaide oppervlakte wordt de teruggang enigszins gecompenseerd. Het areaal zaai-uien beslaat in 2003 een oppervlakte van ruim 16 duizend hectare. Dit is een record sinds het begin van de waarneming in 1900. De totale oogst van zaai-uien komt 8 procent lager uit en wordt geraamd op 755 miljoen kilo. Uien hebben in tegenstelling tot granen in 2003 veel te lijden gehad van de droogte.

Technische toelichting
Bij de gepresenteerde cijfers wordt uitgegaan van de hoeveelheid die van het land gehaald zal worden, met andere woorden er wordt geen rekening gehouden met uitval. Ook is nog geen rekening gehouden met oppervlakten die om wat voor reden dan ook niet geoogst zullen worden. De inventarisatie heeft plaatsgevonden in de week van 1 - 5 september 2003.
De arealen zijn ontleend aan de jaarlijkse Landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die uitgevoerd wordt in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De cijfers zijn gebaseerd op nagenoeg 100 procent van de verwerkte opgaven van bedrijven. De uitkomsten van deze oogstraming zijn verder gebaseerd op schattingen van de opbrengsten per hectare door DLV Plant.
Van de gecombineerde hoeveelheid consumptieaardappelen en pootaardappelen bestaat normaal gesproken een kwart uit pootaardappelen, aardappelen bestemd voor vermeerdering. De definitieve oogstraming van de aardappelen en zaai-uien zal vermoedelijk eind december verschijnen.

PB03-176
26 september 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht