Ingezonden persbericht

Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 13 mei 2003

16e Holland Film Meeting tijdens het Nederlands Film Festival Introductie Benelux Screenings en uitgebreid Netherlands Production Platform

Het Nederlands Film Festival organiseert van 26 tot en met 29 september de 16e Holland Film Meeting. Dit programma voor internationale en nationale filmprofessionals bestaat uit het Marktprogramma, het Netherlands Production Platform en lezingen. Het Marktprogramma introduceert dit jaar de Benelux Screenings: naast nieuwe Nederlandse producties worden speelfilms en documentaires uit België en Luxemburg vertoond. De selectie van het Netherlands Production Platform dat Nederlands geïnitieerde internationale co-producties stimuleert, wordt uitgebreid met Europese speelfilmprojecten die Nederlandse financiering of co-productie zoeken en een belangrijk Nederlands aandeel hebben.

Het Marktprogramma vertoont een selectie speelfilms en documentaires met Engelse ondertiteling aan buitenlandse tv-aankopers, festivalprogrammeurs, sales agents, distributeurs en vakpers. Een uitgebreide videotheek biedt hen verder de mogelijkheid het complete festivalprogramma individueel te bekijken. De Benelux Screenings worden verzorgd in samenwerking met Flanders Image, Wallonie-Bruxelles Images en Film Fund Luxemburg.

Het Netherlands Production Platform presenteert speelfilmprojecten in ontwikkeling aan internationale producenten en financiers. Vorig jaar werden als pilot twee Duitse en twee Belgische speelfilmprojecten voor het platform geselecteerd. In samenwerking met de Europese filmcommissies nodigt het Nederlands Film Festival de landen België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland uit om projecten die Nederlandse financiering of co-productie zoeken tijdens het platform te presenteren. De projecten dienen inhoudelijk Nederlandse elementen als locatie, cast of plot te hebben.

Als afsluiting van de Holland Film Meeting geeft ieder jaar een vermaarde filmmaker zijn of haar visie op de toekomst van de film in de Variety Cinema Militans Lecture. De spreker van dit jaar wordt in de komende maanden bekend gemaakt. Eerder werd de lezing, die in Variety wordt gepubliceerd, verzorgd door onder andere Mira Nair en Tom Tykwer. In samenwerking met het Maurits Binger Film Instituut en Screen International organiseert het festival het Binger-Screen International Interview, waarin inspirerende filmprofessionals hun kijk op het filmvak delen met het publiek.

Het 23e Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2003.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl