Gemeente Weert

03/09/2003

Met 140 attracties
Kermis Weert opnieuw groot, gezellig en goedkoop

De Weerter binnenstad staat vanaf 26 september weer op z'n kop. Maar liefst 6 dagen lang, van vrijdagavond 26 september tot en met woensdag
1 oktober, is het kermis in Weert. Dat is een van de grootste kermissen van Nederland en ver daarbuiten met vorig jaar ruim 900.000 bezoekers. Geen wonder als je bedenkt dat de kermis groot, gezellig én goedkoop is, zeker in vergelijking met andere kermissen in Nederland.

Het Weerter gemeentebestuur streeft er elk jaar naar een aantal spectaculaire, grote attracties naar de kermis te halen. In totaal staan er zo'n 140 attracties, waaronder enkele tientallen grote vermaakzaken, verspreid over acht kermisterreinen in de stad. Dit jaar staan er voor Weert 20 nieuwe attracties. Ook zijn er nu enkele binnen- en buitenlandse primeurs op kermisgebied. Er worden namelijk twee nieuwe attracties geopend. Zoals de mini-autoscooter van de familie Ropers, waarvan de officiële opening plaatsvindt op vrijdag 26 september om 18.15 uur op het Stationsplein.
De tweede nieuwe attractie is de Kinder-Wellenflieger van de familie Snep. De Kinder-Wellenflieger, die staat op het Bassin, wordt geopend op dinsdag 30 september om 13.00 uur.
De "klappers" van de Weerter kermis zijn dit jaar de Eclipse, een gigantisch spookhuis en de High Energy. De Eclipse, die op de Dries te vinden is, is hele snelle molen met armen van zo'n 20 meter lang. Meedraaien geeft de sensatie van een vrije val. Op de Langpoort staat een gigantisch spookhuis, een van de grootste transportabele spookhuizen ter wereld. De High Energy is het best te omschrijven als een soort grote draaiende, swingende koekenpan.

Aftrap kermis
De editie 2003 van de Weerter kermis start vrijdag 26 september a.s. om 18.00 uur. De heer René Verheggen, wethouder voor onder andere kermisaangelegenheden, verricht de officiële opening op het kermisterrein aan de Langpoort. De openingshandeling bestaat uit het lossen van saluutschoten door schutterij St. Catharina. De stedelijke harmonie St. Antonius omlijst de bijeenkomst muzikaal. Ook is bij de opening een aantal mini-orgels te zien en te horen.

Betaalbare attractieprijzen
Wat voor het gemeentebestuur belangrijk blijft, is dat de Weerter kermis goedkoop is. Zeker in vergelijking met andere kermissen in Nederland. Kindervermaak kost 0,70 per kind, grote vermaakzaken mogen maximaal 1,40 per persoon vragen. Uitzonderingen hierop zijn de Euro Coaster, de Eclipse en het grote spookhuis die vanwege een investeringspremie een prijs van 1,60 mogen aanhouden. De kermis is dus niet duurder geworden ten opzichte van vorig jaar.

Penningenactie
Centrum Weert Promotion organiseert, in samenwerking met de SNS-bank, de gemeente Weert en de kermisexploitanten, dit jaar opnieuw een kermispenningenactie.
Zo´n honderd ondernemers in de binnenstad doen mee aan de actie. Vanaf donderdag 4 september tot zaterdag 27 september, krijgt men bij de deelnemende winkels in de binnenstad penningen bij aankoop van een bepaald product of bij besteding van een bepaald bedrag. De laatste twee weken voor de kermis (vanaf 13 september) haken ook de marktkooplui op de weekmarkt aan de penningenactie aan. Wie de penningen bewaart tot de kermisdagen kan ermee betalen bij een attractie die meedoet aan de actie. Die attracties zijn te herkennen aan een sticker op de ruit van de kassa. Een ritje in een kinderattractie kost 1 penning, een ritje in een grote attractie 2 penningen. De penningen vertegenwoordigen een waarde van 0,70.

Kermismis
Ook dit jaar wordt er een feestelijke eucharistieviering gehouden op de kermis. De mis vindt plaats op zondag 28 september om 11.00 uur in de autoscooter van Eckelboom op het Bassin.

Wedstrijd beste kermiszaken
Het gemeentebestuur looft elk jaar prijzen uit voor de beste kermisattracties. Alle exploitanten kunnen in vier categorieën meedingen naar de kermisprijzen: groot vermaak, klein vermaak, oefeningsspellen en verkoopzaken. Die kermisprijzen worden uitgereikt door wethouder Verheggen op kermismaandag tussen 19.00 en 21.30 uur in het kermiscafé aan de Dries. Die uitreiking wordt muzikaal omlijst door de Big Swing Band onder leiding van Leo Biemans.

Publieksprijs
Reisbureau Schoenmaekers kent daarnaast de Grote Publieksprijs toe aan de attractie die het kermispubliek het mooiste vindt. De kermisbezoekers kunnen een bon in de kermiskrant daarvoor invullen en deponeren in een stembus. Deze staat tijdens de openingstijden van de poffertjeskraam aan de Langpoort opgesteld. Bovendien looft het reisbureau prijzen uit voor mensen die de winnaar hebben ingestuurd. De winnaars van de kermisprijzen worden op kermiswoensdag om 15.00 uur bekendgemaakt. Dit gebeurt op de Langpoort bij de poffertjeskraam. Juryvoorzitter en wethouder René Verheggen reikt dan de prijzen voor de beste kermisattracties uit, alsook de publieksprijs.

Huldiging
Tijdens de kermis 2002 vindt ook een huldiging plaats vanwege een jubileum. Op zaterdag 27 september om 13.30 uur wordt de heer J. Stuy gehuldigd op het kermisterrein aan de Langpoort. Hij staat dit jaar 40 jaar op de Weerter kermis.

Kermis in het klein
Van vrijdag 26 september t/m woensdag 1 oktober is in het Jacob van Hornemuseum een ´kermis in het klein´ te zien. De miniatuurattracties zijn gemaakt door Jan de Graaf uit Amsterdam, Bert van Houten uit Vught en Walter Hendrikse uit Eindhoven.
Het Jacob van Hornemuseum ligt aan de Markt 7 in Weert. De toegang is gratis. Tijdens de kermisdagen is de miniatuurkermis te bekijken op vrijdag 14.00-19.00 uur, zaterdag 14.00-17.00 uur, zondag 13.00-18.00 uur en maandag tot en met woensdag 14.00-17.00 uur.

Parkeren
Op twee grote terreinen aan de Schoutlaan in Centrum-Noord en aan de Graafschap Hornelaan (evenemententerrein) worden parkeerplaatsen voor personenauto´s ingericht. Deze parkeerplaatsen worden bewaakt door leden van de scouting. Men betaalt

1,- per auto.

Parkeergarages & fietsenstallingen
In verband met de kermis zijn de parkeergarages in de Weerter binnenstad langer dan normaal geopend. Op vrijdag, zaterdag, maandag, dinsdag en woensdag zijn de stadhuisgarage en de parkeergarage aan de Kromstraat geopend tot 23.00 uur. Overigens is de parkeergarage onder het stadhuis tijdens deze kermisdagen alleen bereikbaar via de Beekstraat en kan men de garage alleen inrijden tot 13.00 uur. Uitrijden kan tot 23.00 uur. Op kermiszondag is de parkeergarage onder het stadhuis de hele dag gesloten. De parkeergarage aan de Kromstraat is die dag open van 12.00 tot 23.00 uur.
Fietsers kunnen terecht in de stalling aan de Hegstraat of bij de tijdelijke stalling die niet op het Kasteelplein maar aan de Kasteelsingel (naast Ververshof) te vinden is.

Voorzieningen voor gehandicapten
Net als andere jaren wordt bij de opbouw van de kermis in Weert zoveel mogelijk rekening gehouden met lichamelijk gehandicapte bezoekers. Dit jaar worden meer hellingen aangelegd waarlangs mensen in een rolstoel gemakkelijk de attracties kunnen bereiken. Ook worden er rubber matten gelegd op plaatsen waar grote hoeveelheden kabels en leidingen 'in de loop' liggen.
Op dinsdagmiddag wordt door de kermisexploitanten extra aandacht besteed aan gehandicapten. Omdat er die middag minder bezoekers zijn, hebben de exploitanten meer ruimte om gehandicapten in en uit de attracties te helpen.

Openbare toiletten
Voor mensen met hoge nood worden tijdens de kermisdagen op de Dries, aan de Hogesteenweg en aan de Langpoort toiletwagens opgesteld. Daarvan kan men gebruik maken tegen een vergoeding van 0,50. Verder zijn in de buurt van de Oelemarkt en aan het Bassin enkele zogenaamde ´plaskruizen´ te vinden.
Invalidentoiletten zijn aanwezig in de volgende cafés, restaurants en winkels: Poort van Limburg, Gotcha, 't Bruine Paard, De Gruyter, De Poorter, 't Swaentje, Hema, V&D, Hotel Golden Tulip, Hostellerie Munten, Grieks restaurant Filoxenia en El Paso.

Spectaculaire afsluiting
De kermis kent dit jaar een spectaculaire afsluitinging, namelijk een hoogdraadact. Op woensdag 1 oktober worden twee voorstellingen gegeven die vanaf het Bassin goed te volgen zijn. Om 18.00 en om 21.30 uur geven de "Geschwister Weisheit" een duizelingwekkende show met verschillende acts hoog op een koord, zoals een piramide van zeven personen. Ook zal een van de zoons Weisheit op 62 meter hoogte op een zwenkende paal een aantal gevaarlijke toeren uithalen. Een waardige afsluiting van de kermis die wordt gesponsord door de speelautomatenhallen Lucky Bird en Fair Play in Weert.

Kermiskrant en Internet
Dit jaar verschijnt de Kermiskrant weer in een extra grote, speciale vorm. Deze krant is gemaakt onder redactie van Het Land van Weert. Andere jaren was de kermiskrant uitsluitend te vinden in Het Land van Weert. Voor de tweede keer verschijnt deze kermiskrant nu in heel Limburg en een gedeelte van Brabant, omdat hij wordt ingestoken in alle weekbladen van De Limburger Weekbladpers. Op die manier wordt aanzienlijk meer reclame gemaakt voor de Weerter kermis dan enkele jaren geleden.
Daarnaast is de kermiskrant waardevol voor mensen die op maandag, dinsdag en woensdag de kermis willen bezoeken. In die krant zijn namelijk kortingsbonnen te vinden die op die dagen te gebruiken zijn. Op deze manier probeert de gemeente het publiek enigszins over de kermisdagen te spreiden.
Voor meer informatie kan men ook terecht op enkele speciale kermispagina´s die gemeente Weert op de eigen Internetsite zal openen. Deze pagina´s zijn te bereiken via de homepage van de gemeentelijke website (www.weert.nl). Ook op de particuliere website www.kermisweert.nl is veel informatie over de kermis te vinden.