Gemeente Weert

03/09/2003

In Jacob van Hornemuseum

Een bonte kermis in het klein

Tijdens de kermisdagen is het niet alleen kermis op de pleinen in de binnenstad. Ook in het Gemeentemuseum, locatie Jacob van Horne, staan attracties opgesteld, maar dan in miniatuur.
Op vrijdag 26 september om 16.00 uur opent wethouder R. Verheggen de tentoonstelling Een Bonte Kermis. De miniatuurkermis is tot en met woensdag 1 oktober te bezichtigen.

De bouwers van de kermis in het klein zijn Jan de Graaf uit Amsterdam, Bert van Houten uit Vught en Walter Hendrikse uit Eindhoven. De exposanten zijn gepassioneerde liefhebbers van de kermis. De attracties maken zij dan ook uit liefhebberij. Van de drie heren is een aantal attracties samengebracht tot één tentoonstelling.

Kermis uit 1960
Jan de Graaf bouwt de kermis van Zutphen uit 1960 na in het klein. Dat is de periode waarin de bouwers nog geen hydraulische systemen voor de attracties gebruikten. Jan startte op zijn 21ste met de bouw. Die ijver leidde uiteindelijk tot 13 strekkende meters miniatuurkermis met 18 attracties. Te bewonderen zijn onder andere: de luchtschommel, Kop van Jut, Grand Carrousel de Dikke Dames, Boltine Variéte en de Swing-mill. Koperen Ko loopt rond het draaiorgel en poppenkast. In het winkelstraatje verkoopt men in de kramen pinda's en rookworst en er is een schoenenshow te zien. Ongeveer driehonderd mensen genieten van dit volksfeest.
Het spektakel wordt omringd door de huizen van de markt van Zutphen. Al dit moois is secuur nagebouwd op schaal 1:15.

Attractie bouwen
Bert van Houten en Walter Hendrikse zijn de vorige jaren ook te gast geweest in het museum. Dit jaar laten ze hun nieuwe attractie zien die nog in de maak is. Bert bouwt een rups en Walter een turbojet. Zij geven uitleg over de werkwijze van het bouwen van een attractie. Daarnaast laat Bert van Houten een videofilm zien die opgenomen is tijdens de kermis van 2002.

Fotogroep Weert
De Weerter kermis kenmerkt zich door veel plezier en veel beweging. Dat is voor iedereen wel duidelijk, maar speciaal voor de Fotogroep Weert. De leden van deze groep maakten vorig jaar foto's van de Weerter kermis die nu tijdens de kermisdagen worden geëxposeerd. Misschien herkent men zichzelf wel in deze afbeeldingen.

Onderwijs
De leerlingen van het basisonderwijs uit Weert en omstreken bezoeken de expositie op donderdag 25 en vrijdag 26 september. De bouwers zijn dan aanwezig om de kinderen over de kermis en haar geschiedenis te informeren.

Openingstijden museum
De tentoonstelling is te bezichtigen van 26 september tot en met 1 oktober aanstaande. Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, is gevestigd aan de Markt 7 in Weert. Tijdens de kermisdagen is de miniatuurkermis te bezoeken op de volgende tijden: Vrijdag 26 september 14.00-19.00 uur
Zaterdag 27 september 14.00-17.00 uur
Zondag 28 september 13.00-18.00 uur
Maandag 29 september t/m woensdag 1 oktober 14.00-17.00 uur.

Informatie
Tijdens de kermisdagen van zaterdag tot en met dinsdag is het Gemeentemuseum Weert, locatie de Tiendschuur, gesloten. Voor meer informatie kan men contact opnemen met het museum: tel. (0495) 531 920 of e-mail museumweert@planet.nl
De toegang is gratis.