Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Operatie na hartaanval kan tot nieuwe hartschade leiden
vrijdag 26 september 10.00 uur

Promotie Geneeskunde
Wanneer het hart na een hartinfarct langere tijd verstoken blijft van zuurstof, kan een deel van het hart afsterven. Daardoor verslechtert de pompfunctie van het hart. Het lijkt dan ook logisch om het deel van het hart dat getroffen is door een infarct weer snel van zuurstof te voorzien, door blokkerende bloedstolsel te verwijderen of een bypass aan te leggen. Paradoxaal genoeg leidt het herstel van de bloedsomloop (reperfusie genoemd) soms tot nieuwe schade aan het hart. Van Borren ontdekte dat dit heeft te maken met een verstoorde zuurgraadregulatie in de hartspiercel. Wanneer een hartinfarct optreedt, worden twee zuurverwijderaars namelijk sterk geremd vanwege zuurstofgebrek. Door reperfusie wordt de verzuring in de hartspiercel bliksemsnel opgeheven, maar omdat de zuurverwijderaars dan nog niet goed functioneren, stijgt het natrium- en vooral het calciumniveau in de hartspiercel. Dit kan leiden tot permanente beschadiging.

M.M.G.J. van Borren: Acid-base regulation at the cellular level in ischemic, reperfused and failing hearts. Promotor is prof. dr. J.H. Ravesloot.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.