Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Remming van stresshormoon verzwakt na chronische stress
vrijdag 26 september 11.00 uur

Promotie Biologie
Om adequaat te kunnen reageren op een stressvolle gebeurtenis, maakt het lichaam stresshormonen aan. Martin Verkuyl onderzocht hoe bij ratten het stresshormoon corticosteron de communicatie in de hersenen beïnvloedt. Specifiek keek hij naar stresshormoon-remmende signalen die vanuit de hippocampus - een van de hersengebieden die belangrijk zijn voor leren en geheugenfuncties - naar de zenuwcellen in de hypothalamus worden gezonden. Deze zenuwcellen sturen een deel van de hormonale stressrespons. Tijdens rust wordt de stressrespons onderdrukt door deze remmende signalen. Verkuyl toont aan dat na chronische stress de remmende invloed van de hippocampus op de hypothalamus minder groot is. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de verhoogde concentraties van corticosteron die gevonden worden bij depressieve patiënten.

J.M. Verkuyl: Stress, corticosterone and GABergic inhibition in the rat paraventricular nucleus. Promotor is mw. prof. dr. M. Joëls.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.