Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Mededingingsrecht staat duurzame ontwikkeling in de weg
vrijdag 26 september 12.00 uur

Promotie Milieurecht
Wie een koelkast, tv of auto koopt, moet tegenwoordig naast de verkoopprijs een verwijderingsbijdrage betalen. Deze verwijderingsbijdrage is het resultaat van een afspraak tussen de Nederlandse producenten en importeurs van deze apparaten. Daarmee zou deze afspraak echter kunnen worden aangemerkt als prijskartel, en dus verboden zijn op grond van de Mededingingswet. Maar tegelijkertijd dient deze afspraak de bescherming van het milieu. Hans Vedder onderzocht welke rol milieubelangen spelen in het Europese mededingingsrecht. Milieuvoordelen blijken eerder tot uitzonderingen op de mededingingsregels te leiden wanneer overheden hiertoe het initiatief nemen, dan wanneer ondernemingen dat doen. Vedder pleit ervoor om het meewegen van milieubelangen op een andere manier aan te pakken. Tegelijkertijd moet ook de milieuregelgever zich bewuster zijn van de rol die mededinging en milieubescherming kunnen spelen. Met deze aanpak wordt de kans groter dat het daadwerkelijk tot duurzame ontwikkeling komt.

H.H.B. Vedder: Competition law and environmental protection in Europe. Towards sustainability? Promotor is mw. prof. mr. H.G. Sevenster.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.