Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 18/09/2003


---

Conferentie over landverdelingsproblematiek in zuidelijk Afrika Is this your land?

Onder de vlag van South Africa-Vrije Universiteit-Strategic Alliances (SAVUSA) organiseert de Faculteit der Sociale Wetenschappen van woensdag 24 tot en met donderdag 26 september een conferentie over de landverdelingsproblematiek in zuidelijk Afrika, getiteld Competing jurisdictions: Settling Land Claims in Africa. De problematiek heeft betrekking op de nog steeds ongelijke verdeling van land onder blanke en zwarte mensen.

Met de conferentie wil SAVUSA de landproblematiek in zuidelijk Afrika in de bredere context plaatsen van de landverdelingsproblemen in de rest van Afrika. De ernst van de situatie in Afrika is met name na de dramatische ontwikkelingen in Zimbabwe, waar veteranen van de onafhankelijkheidsstrijd blanke boerderijen bezetten, weer eens duidelijk geworden. Tijdens de conferentie buigen verschillende internationaal bekende Afrikanisten zich over uiteenlopende case-studies die reiken van West tot Oost en zuidelijk Afrika. Landen die aan bod komen in de verschillende presentaties zijn bijvoorbeeld Mali, Burkina Faso, Madagascar, Ghana, Marokko, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

De conferentie wordt georganiseerd door de afdelingen Sociale en Culturele Antropologie en Cultuur, Organisatie en Management van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de VU, met financiële bijdragen van ICCO (Interkerkelijke Coordinatie Commisisie Ontwikkelingssamenwerking) in Zeist en het World Resource Institute in Washington. De uitkomsten van de conferentie worden in nauwe samenwerking met het Afrika Studie Centrum in Leiden gepubliceerd.

De VU zet bewust in op versterking en uitbreiding van de banden met buitenlandse universiteiten en richt zich buiten Noord-Amerika en Europa met name op China, Indonesië en Zuid-Afrika. De samenwerking met Zuid-Afrika dient als voorbeeld voor de manier waarop de VU de banden met de "buitenwereld" wil aanhalen, de zogeheten Vrije Universiteit Strategic Alliances (VUSA"s).