BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 19 september 2003

HOMO100-NACHT BIJ BNN

Op vrijdag 26 september organiseert BNN voor de vierde keer de Homo100. Dit keer niet alleen op de radio, maar ook op de televisie tijdens de speciale Homo100-Nacht van 00.20 uur tot 03.50 uur op Nederland 2. De avond wordt gepresenteerd door Jeroen Kijk in de Vegte.

De avond start met het programma Think Pink dat verschillende kanten van homoseksualiteit laat zien: coming-out, stereotypen, relaties, seks, culturele achtergrond en rolmodellen. Bekende homoseksuele Nederlanders onder wie Gerard Joling, Jos Brink, cabaretière Sara Kroos, Peter van de Vorst en Bart Ettekhoven reageren op items. Wetenschapper Rob Tielman en actrice Peggy-Jane de Schepper praten over het belang van homorolmodellen in de Nederlandse media. De Islamatische Haydan (23) legt uit hoe homoseksualiteit in zijn cultuur ervaren wordt.

Speciaal voor Think Pink hield het homojongerentijdschrift Expreszo het Coming Out Onderzoek 2003, een grootschalige enquête onder 2500 homojongeren. Uit het onderzoek blijkt op welke leeftijd hojo's uit de kast komen, aan wie ze het voor het eerst vertelden en of ze gepest worden vanwege hun geaardheid. Ook vertelt het onderzoek wat hojo's de meest homofobe instantie op aarde vinden en wie de irritantste homo/lesbo is. De meest opvallende resultaten worden vrijdag in het programma gepresenteerd. Het volledige onderzoek verschijnt als rapport tijdens het debat ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Expreszo op zaterdag 25 oktober te Amsterdam.

De Homo100-Nacht vervolgt om 01.15 uur met de Engelse speelfilm Beautiful Thing. In deze speelfilm uit 1996 ontdekken Jamie en Ste dat de gevoelens die zij voor elkaar hebben heel wat verder gaan dan alleen maar vriendschap. De problemen die ze daarbij tegenkomen zijn door regisseur Hettie MacDonald op een grappige, ontroerende, maar vooral op een zeer realistische manier in beeld gebracht.

De Homo100-Nacht wordt om 02.50 uur afgesloten met een documentaire over de nog immer populaire band ABBA. In deze documentaire zien we voor het eerst sinds de scheiding interviews met alle vier leden van ABBA. Daarnaast zijn archiefbeelden te zien van Björn, Benny, Anni-Frid en Agnetha van voor, tijdens en na ABBA. Ook zijn de oude clips te zien en worden beelden van de repetities van de musical Mama Mia getoond.



BNN