Katholieke Universiteit Nijmegen

Wiskundetoernooi, opnieuw meer belangstelling

Op vrijdag 26 september wordt aan de KU Nijmegen voor de twaalfde keer het wiskundetoernooi voor middelbare scholieren georganiseerd. Een recordaantal van 450 scholieren heeft zich dit jaar ingeschreven. Het toernooi bestaat uit twee onderdelen: een individuele wedstrijd en een wiskunde-estafette.

Met het wiskundetoernooi wil de subfaculteit wiskunde aan scholieren laten zien dat wiskunde een boeiend en spannend vak is. Naast scholen uit de omgeving van Nijmegen komen steeds meer scholen vanuit het westen van het land met een afvaardiging. Ook doen er 12 Duitse leerlingen mee.

In de middagpauze zal de president van de Algemene Rekenkamer, mevr.drs. Saskia J. Stuiveling het eerste exemplaar van de serie `de Rekenmeesters´ in ontvangst nemen. Een heruitgave van een rekenboek uit 1828 waarin de oude lengte- en inhoudsmaten staan, maar waarin bijvoorbeeld ook uitgelegd wordt welke rol religie speelde in het wiskundeonderwijs.
Ook alle deelnemers aan het toernooi ontvangen een exemplaar. Dit krijgen zij aangeboden door de tutoren wiskunde die het bedrag van de tutorenprijs 2001 voor dit doel gebruiken. (Tutoren zijn docenten uit het voortgezet onderwijs die met de eerstejaarsstudenten de colleges nabespreken. Dit om de overgang van middelbare school naar universiteit te versoepelen.)

Het aanstellen van tutoren is een onderdeel van het PR-offensief van de Nijmeegse bètafaculteit dat de laatste jaren zeer succesvol is geweest. Met name nieuwe studierichtingen zoals moleculaire wetenschappen en informatiekunde zijn gegroeid. Maar dit jaar zijn ook de studentenaantallen bij de harde bètastudies scheikunde, natuurkunde en wiskunde gestegen. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal eerstejaars bij deze studierichtingen bijna verdubbeld.

Meer gegevens over het wiskundetoernooi staan op de website www.kun.nl/wiskundetoernooi. Hier zijn de spelregels en ook de opgaven van de wedstrijden van voorgaande jaren te vinden. De wedstrijden van de afgelopen drie jaar staan er in interactieve vorm; de computer houdt de tijd en de score bij, zodat gebruikers precies kunnen zien hoe ze tijdens het toernooi gepresteerd zouden hebben.

18-9-2003