DUITSLAND INSTITUUT AMSTERDAM

Seminar verschillen en overeenkomsten Nlse en Duitse politie

Politiebeambten in Nederland en Duitsland (vooral in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen) hebben steeds vaker met elkaar te maken. De laatste jaren fungeert de Duitse politie zelfs als voorbeeld voor de Nederlandse politie. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan, dat het oplossingspercentage van de Duitse politie aanmerkelijk veel hoger ligt dan van de Nederlandse politie. De kennis van de andere organisatie is over het algemeen niet groot. Van ervaringsuitwisseling is nauwelijks sprake.

Op vrijdag 26 september organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam samen met het Instituut voor Maatschappelijke Veiligheidsvraagstukken IPIT van de Universiteit Twente en politiedocumentatiecentrum Villa ten Hompel in Münster een seminar waarop de Duitse en de Nederlandse politie vanuit diverse invalshoeken zullen worden belicht. Van beide diensten zal worden geschetst door welke richtlijnen en overtuigingen zij worden geleid en welke relatie zij met de bevolking onderhouden. In werkgroepen zal 's middags nader worden ingegaan op de organisatie van de recherche in beide landen, de beteugeling van maatschappelijk geweld en het eigen politieel geweldgebruik, en de relaties met etnische minderheden. Telkens zal er voor de deelnemers, Nederlandse en Duitse politiebeambten, voldoende ruimte zijn om eigen ervaringen in te brengen.
Het seminar vindt plaats in conferentiehotel de Drienerburght op de campus van de Universiteit Twente in Enschede (Drienerlolaan 5). Het begint om 10.00 uur en duurt tot 19.00 uur. De toegang is gratis, de voertalen zijn Duits en Engels. Er zijn geen tolkfaciliteiten aanwezig. Het programma wordt gefinancierd door het Duitsland Programma Hoger Onderwijs. Informatie en aanmelden: Marja Verburg, E-mail: verburg@dia.uva.nl, tel: 020-5253698.