EUROPEES PLATFORM

Dag van de Talen 26 september: 1000 euro voor beste taalles

PERSBERICHT

Den Haag, 23 september 2003

Dag van de Talen 26 september: TotaalTalig!
1000 euro voor originele taalles

Onder het motto Totaal Talig! wordt vrijdag 26 september voor het derde achtereenvolgende jaar de Europese Dag van de Talen gehouden. Een taaldag boordevol activiteiten. Naast een symposium en een studiedag voor docenten, onderwijsdeskundigen en studieleiders, kunnen scholen meedingen naar een geldprijs voor de meest doeltreffende invulling van deze dag. Verder geven scholieren van tweetalige scholen les aan leerlingen van het basisonderwijs. Het LinguaCentrum van het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs coördineert het geheel, in samenwerking met het Nationaal Bureau Moderne Vreemde Talen.

Doorlopende taalleerlijnen
De organisatoren willen met de Dag van de Talen alle onderwijsinstellingen stimuleren meer met taal te doen. Het ideaal is een doorlopende taalleerlijn, van basisschool naar voortgezet onderwijs en verder. Daarvoor is het belangrijk dat leerlingen al heel vroeg starten met lessen in vreemde talen. Dat gaat verder dan het 'ouderwetse' woordjes leren. Binnen het vmbo, bijvoorbeeld, wordt het vakgerichte talen leren benadrukt. Het Europees Platform wijst schoolleiders en docenten in dat kader op het belang van een geïntegreerd taalbeleid.

Leerlingen geven taalles
Op de Dag van de Talen geven leerlingen van dertien tweetalige scholen voor voortgezet onderwijs taalles aan groep 7 en 8 van diverse basisscholen. De leerlingen bereiden zelf hun les voor met een speciaal ideeënboekje van het Europees Platform. De organisatoren geven hierin tientallen ideeën voor een bijzondere taalles: van drama en poëzie tot een lunch, een fototentoonstelling en een internationaal songfestival.
Naast de tweetalige scholen gebruikt ook een groot deel van de gewone Nederlandse scholen het boekje om een bijzondere Dag van de Talen voor te bereiden. De school met het beste of meest creatief uitgewerkte idee wint een geldprijs van 1000 euro. Daarnaast is een tweede prijs en een originaliteitsprijs beschikbaar. Elke prijs wordt twee keer uitgereikt: aan een school voor basisonderwijs en een school voor voortgezet onderwijs. De jury let met name op het gebruik van verschillende talen, de originaliteit en de schoolbrede uitwerking van het idee.

Jong geleerd is oud gedaan
Onder de titel 'Talen leren in Europa: jong geleerd is oud gedaan', organiseren het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs en de Universiteit van Tilburg een studiedag over talen op de basisschool. Deze studiedag is bedoeld voor het basisonderwijs en vindt plaats op de Universiteit van Tilburg. Naast enkele algemene inleidingen ligt het accent op workshops waarin experts, ook van scholen, hun kennis en ideeën over talen op de basisschool overdragen aan collega's. Het programma van deze studiedag is te vinden op
www.uvt.nl/talenineuropa.

Studieleiders krijgen les
CINOP en SLO, ten slotte, organiseren een symposium voor het vmbo en mbo. Het thema is: 'Competentiegericht talen leren in het beroepsonderwijs'. Locatie is de School voor de Toekomst in Den Bosch. Via workshops en lezingen worden de thema's uitgewerkt en toegelicht. Aanmelden voor het symposium kan nog via topstal@cinop.nl.

//////// EINDE PERSBERICHT ////////