Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Persconferentie VNG-reactie op de Rijksbegroting (25/09/03)

Vrijdag 26 september, 11.30 uur, VNG-gebouw Nassaulaan 12, Den Haag

Drs. W.J. Deetman, voorzitter van de VNG en mr. R.J.J.M. Pans, voorzitter van de directieraad van de VNG geven een persconferentie over de VNG-reactie op de Rijksbegroting.

Bezuinigingen ingrijpende gevolgen voor slagkracht van gemeenten Gemeenten worden onevenredig getroffen door de aangekondigde bezuinigingen van het Kabinet. Gemeenten worden opgezadeld met bezuinigingen waar zij zelf geen invloed op hebben, maar die wel direct hun inwoners raken. Tevens staan de verhoudingen tussen de overheden op scherp. Met de gepresenteerde begroting neemt het kabinet de autonomie van lokale overheden niet serieus. Gemeenten zijn fel tegen de afschaffing van de OZB, zonder dat daar een substantieel ander eigen belastinggebied tegenover staat. Ook het COELO concludeerde in het onlangs verschenen onderzoeksrapport dat het afschaffen van de OZB niet leidt tot lastenverlichting van de huishoudens, die juist ontzien moeten worden.

Naar aanleiding van de ombuigingen en bezuinigingen van het kabinet heeft het bestuur van de VNG een buitengewone algemene ledenvergadering uitgeschreven, die op 9 oktober aanstaande plaatsvindt. Op vrijdag 26 september worden de documenten met de standpunten van het bestuur naar de leden gestuurd. Deze standpunten worden tijdens de persconferentie bekendgemaakt en toegelicht.

U wordt van harte uitgenodigd om op 26 september a.s. aanwezig te zijn bij deze persconferentie.
Na de toelichting bent u in de gelegenheid de heren Deetman en Pans vragen te stellen.

Tijd: 11.30 12.30 uur
Plaats: Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Nassaulaan 12, Den Haag.

Den Haag, 25 september 2003