Katholieke Universiteit Nijmegen

Thomas More Lezing 2003

Datum 26-9-2003

Tijd van 15:00 tot 17:00 uur

Organisatie Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen
Plaats Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam Soort Evenement lezing

Beschrijving Alain Finkielkraut spreekt de Thomas More Lezing 2003 uit. De lezing heeft de titel The ambiguities of democracy. Na afloop van de lezing volgt een interview door filosoof en publicist Ger Groot. Om 17.00 uur eindigt het programma. De toegang is 10,-.

Alain Finkielkraut (1949), hoogleraar filosofie aan Ecole Polytechnique in Parijs, is een schrijver en filosoof die zich vaak met opvallende standpunten mengt in het publieke debat.

Alain Finkielkraut publiceerde o.a. Le juif imaginaire (1980) (vertaald als De imaginaire jood), La défaite de la pensée (1987) (vertaald als De ondergang van het denken); L´humanité perdue (1996) (vertaald als De verloren beschaving); Une voix vient de l´autre rive (2000) (vertaald als Een stem van de overkant).

De spanning tussen de particuliere identiteit van een culturele of religieuze groep en het universalistische ideaal van de Verlichting en van de westerse democratie, speelt in het werk van Finkielkraut een hoofdrol. Hoezeer hij ook op het politieke niveau de universele idealen van de Verlichting voorop stelt, hij heeft voortdurend oog voor de manier waarop etnische en religieuze groepen en volken hun eigen identiteit vormgeven en bewaken. Deze spanning tussen de hoge democratische verlichtingsidealen enerzijds en de eigen cultuur en overtuigingen van particuliere groepen anderzijds bestaat, en mag nooit gereduceerd worden tot een van deze twee polen. Contactpersoon Jacob Bouwman, communicatieadviseur van het Soeterbeeck Programma
E-mail j.bouwman@soeterbeeck.kun.nl
Telefoon (024) 361 55 55