Provincie Zuid-Holland

Persbericht

25-09-2003
GS presenteren begroting 2004 met nieuwe impulsen Financiële ruimte voor slagvaardige aanpak ambities

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) hebben een sluitende Begroting 2004 aan Provinciale Staten aangeboden. In de concept-begroting zijn de ambities van GS zoals vastgelegd in het recent gepresenteerde Collegewerkprogamma financieel vertaald.

In twaalf programmas geven GS aan welke doelen en maatschappelijke effecten de provincie wil bereiken. De totale begroting van de provincie Zuid-Holland bedraagt 600 miljoen. De extra inzet vanuit de beleidsprioriteiten uit het Collegewerkprogramma bedraagt in 2004 24,5 miljoen. In de periode t/m 2009 zal daarnaast nog voor ongeveer 370 miljoen extra aan kapitaalsinvesteringen voor mobiliteit plaatsvinden. De intensiveringen worden gedekt uit een mix van ombuigingen (herprioritering binnen het terrein Sociaal beleid en Zorg), bezuinigingen (op drukwerk, evenementen, catering en de inhuur van externen) en lastenverzwaring (verhoging opcenten motorrijtuigenbelasting) waarbij laatstgenoemde volledig wordt ingezet voor verbetering van de mobiliteit.

De concept-meerjarenbegroting voor de periode 2004-2007 laat een overschot zien van 1,4 miljoen in 2004, oplopend tot 8,1 miljoen in 2007.

Hierna volgen enkele speerpunten uit de concept-Begroting 2004:

Mobiliteit
GS stellen de mobilist centraal. Dit betekent: actuele, betrouwbare en volledige informatie geven zodat men beredeneerd kan kiezen uit de vervoersmogelijkheden. Het gaat om informatie die afkomstig is van alle wegbeheerders, dat wil zeggen rijk, provincie en gemeenten. Andere prioriteiten zijn onder meer:

* Meer capaciteit in het wegennet zonder uitbreiding van asfalt.
* Tegengaan van de stijging van het aantal verkeersdoden en ziekenhuisgewonden.

* Uitvoering van een groot aantal provinciale infrastructuurprojecten in de periode 2004-2008: Oostwest-verbinding N205/N206, N209, Her(nieuw)bouw N210, N211 Harnaschknoop, N222 ontsluiting Hoek van Holland, N217 Stougjesdijk, N219 omleiding Zevenhuizen, N470, N11 west (verbinding A4/A44) en verbreding N206, N207 Zuidwestelijke rondweg Gouda en Verkeersveiligheid van de N217, N223 en de Landscheidingsweg. In 2004 komen de N470 en de Verkeersveiligheid van de N217, N223 en de Landscheidingsweg tot uitvoering.
* Enerzijds is de provincie betrokken bij de aanleg van hoogwaardige openbaar-vervoerverbindeningen, zoals de RijnGouweLijn en busbanen langs de N207 en de N217.

* Anderzijds stimuleert de provincie het gebruik van openbaar vervoer door het aantrekkelijk en betaalbaar te laten zijn. Initiatieven op dit gebied zijn onder meer: de proef gratis openbaar vervoer, de proef ChipCard openbaar vervoer in de Hoeksche Waard en de realisatie van verbeterde aansluiting tussen vervoer op nationaal en regionaal niveau.

Totaal wordt er in 2004 voor 8 miljoen extra aan mobiliteit uitgegeven. De intensiveringen voor mobiliteit worden gedekt uit een verhoging van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting met 16% per 1 april 2004.

Economische zaken en toerisme
Doelstelling is een duurzame en vitale economie die voldoende inkomen en werkgelegenheid biedt aan alle Zuid-Hollanders. De groei van de Zuid-Hollandse economie blijft achter; investering in kansrijke projecten is geboden. Een aantal:

* aanleg van 500 ha nieuwe en de herstructurering van 500 ha bestaande bedrijventerreinen

* kennisintensieve starters stimuleren

* deelname aan het MKB 10.000-banenplan; de provincie bevordert dat 1.750 ongediplomeerde schoolverlaters tegelijkertijd kunnen gaan werken en een opleiding volgen

* ontwikkelen en uitvoeren van een werkgelegenheidsmonitor.

Openbare orde en veiligheid
Alle veiligheidsrisicos op het grondgebied van Zuid-Holland worden aangeven op een Interactieve Veiligheid Score kaart die ook voor het publiek toegankelijk wordt. Denk bijvoorbeeld aan risicovolle bedrijven, opslagplaatsen en transportroutes van gevaarlijke stoffen en de risicogebieden op het terrein van de sociale veiligheid. Een ander aandachtspunt is handhaving en verbetering van de ambulancezorg.

Sociaal beleid en zorg
De Zuid-Hollandse samenleving is divers. Verschillen in opleidingsniveau, leeftijd, gezondheid, nationaliteit, woonsituatie en inkomen zorgen voor een rijk geschakeerd beeld. Voor iedereen moeten de medische, sociale en educatieve voorzieningen toegankelijk en bereikbaar zijn. Vanuit de regierol zorgt de provincie daarvoor.
* Op 1 januari 2004 treedt de Wet op de jeugdzorg in werking. De provincie is hoofduitvoerder van deze wet waarin voor het eerst het recht op jeugdzorg wettelijk is geregeld. Prioriteiten zijn: opvoedingsondersteuning in 60 gemeenten, het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg en voldoende beschikbare pleegouders voor Zuid-Hollandse kinderen.

* 55-plussers en gehandicapten willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook wanneer zij hulp en zorg nodig hebben. Belemmeringen zoals het tekort aan geschikte woningen, het gebrek aan zorg op afroep en onvoldoende geschikt openbaar vervoer gaat de provincie te lijf.

* Vanaf 2004 onderzoekt de provincie elke twee jaar de leefbaarheid van de provincie en rapporteert hierover in de Staat van de Zuid-Hollandse samenleving. Dit verslag dient als basis voor de gezamenlijke, integrale agenda Samenleving van gemeenten, maatschappelijke organisaties en de provincie.

Media, kunsten en cultuur
Culturele waarden tellen mee bij het versterken van de kwaliteit van de leefomgeving en de identiteit van stad en land. Zuid-Holland heeft veel cultuur en veel cultuurhistorie; de provincie wil daarom vooral het bereik en de toegankelijkheid van culturele voorzieningen stimuleren. Tot de voornemens behoren onder meer:
* ondersteuning van gemeenten bij de oprichting van regionale archiefdiensten

* voortzetting van de subsidiering van RTV West en RTV Rijnmond; in het kader van de penibele financiële situatie bij beide zenders worden vormen van niet-vrijblijvende samenwerking onderzocht
* versobering van projectsubsidies en afbouw van boekjaarsubsidies aan enkele culturele instellingen.

De concept-begroting wordt in de vergadering van 12 november a.s. door Provinciale Staten besproken.

In de tabel hierna vindt u een overzicht van alle intensiveringen, de ombuigingen en de bezuinigingen voor het jaar 2004 zoals voorgesteld in het Collegewerkprogramma 2003-2007.