Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/129

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

26 september 2003

Nr. 03/129

Huisvestingskosten UWV op gemiddeld niveau

De huisvestingkosten van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) bevinden zich op een gemiddeld niveau. Het hoofdkantoor heeft bovendien een vergelijkbare kwaliteit als gebouwen binnen de Rijksdienst.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Rijksgebouwendienst naar de huisvestingkosten van het UWV. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de rapportage hierover samen met een rapportage van het UWV naar de Tweede Kamer gestuurd. De minister had tijdens een Algemeen Overleg op 26 juni 2003 toegezegd een nader onderzoek in te stellen naar de huisvestingskosten van het UWV.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft voor zijn nieuwe hoofdkantoor een locatie uitgekozen bij Amsterdam Sloterdijk.

Minister De Geus trekt op grond van de feiten uit de rapportage de conclusie dat het huisvestingsbeleid van het UWV verantwoord is.

Onderzoek

Onder huisvestingskosten worden in het onderzoek verstaan de huurkosten (dan wel eigendomskosten) en de kosten van het zogenoemde inbouwpakket (inrichtingskosten). Ter vergelijking zijn de gebouwen van hoofdkantoren en nevenvestigingen van acht bestuursorganen in het onderzoek betrokken.

Bij het gemiddelde van de gebouwen die in het onderzoek zijn betrokken, komen de kosten van huur plus `inbouw' (inrichting) uit op circa 196 Euro per vierkante meter bruto vloeroppervlak. Voor het hoofdkantoor van het UWV concludeert de Rijksgebouwendienst dat het kostenniveau zich met 190 Euro per vierkante meter, onder het gemiddelde in het onderzoek bevindt. Dit mede tegen de achtergrond van het feit dat het een nieuw kantoorgebouw betreft in de regio Amsterdam.

Het rapport gaat ook in op de bouwkundige aspecten van het nieuwe hoofdkantoor. Het materiaalgebruik bij het UWV wijkt niet af van wat gebruikelijk is ten aanzien van een soortgelijk gebouw op een vergelijkbare locatie.

2003