Politie Limburg-Zuid

Rotterdammer (23) aangehouden door Rijkswachters na wilde achtervolging

Maastricht 26-09-2003 - Een 23-jarige man uit Rotterdam is donderdagavond 25 september 2003, omstreeks 21.00 uur, door twee Rijkswachters op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht aangehouden na een wilde achtervolging die in België begon.

De Rijkswacht hield donderdagavond een verkeerscontrole op de A-2 ter hoogte van Moelingen (B), Tijdens deze controle stuitte de politie op een op de vluchtstrook stilstaande personenauto welke geen verlichting aan had. In de auto bevonden zich twee inzittenden. Toen de Rijkswachters de auto aan een controle wilde onderwerpen, trok een van de inzittenden een vuurwapen. Op hetzelfde moment reed de bestuurder vol gas weg in de richting van Nederland. Er ontstond een achtervolging over de autoweg Luik-Maastricht (A-2) waarbij door de Rijkswachters -op Belgisch grondgebied- enkele schoten zijn gelost. Of de inzittenden van de vluchtauto hebben geschoten wordt nog onderzocht.

De vluchtauto, die een Nederlandse kentekenplaat voerde, reed in Maastricht ter hoogte van het Oranjeplein linksaf de Scharnerweg op om vervolgens via de Wilhelminasingel en Wilhelminabrug via de Markt de Boschstraat op te rijden. Ter hoogte van het Bassin kon de bijrijder uit de auto stappen en hard wegrennen. Hij is nog voortvluchtig. De bestuurder reed verder via het Bassin, de Van Hasseltkade en de Maasboulevard en de Graanmarkt het doodlopende Onze Lieve Vrouweplein op. Daar reed hij zich vast en kon hij door de Belgische agenten worden aangehouden om vervolgens te worden overgedragen aan de politie van Maastricht. Deze man is een 23-jarige inwoner van Rotterdam. Hij werd ingesloten.

De aanhouding vond plaats midden in het op dat moment vanwege de koopavond drukke stadscentrum, en werd gadegeslagen door tientallen terrasbezoekers en winkelend publiek. Onbekend is nog waarom de bestuurder zich aan de controle in België wilde onttrekken.