Rijn & Venen 09.30 uur

Utrecht 26-09-2003 - Persberichten district Rijn & Venen

MAARSSEN - Door de groeiende problematiek van jongeren op scooters, waarbij men steeds uitdagender en grotere risico's nam om aan een bekeuring te ontkomen, startte het wijkteam Maarssen een project genaamd Scootzoekers.

Doel Het doel van het project was het terugdringen van de excessieve overlast van de scooterjeugd. Met het Openbaar Ministerie werden over de wijze van deze aanpak afspraken gemaakt.

Strategie Met vier motorrijders werd dagelijks de doelgroep gecontroleerd op de geldende verkeersvoorschriften, op openbare ordefeiten en op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Gewenst resultaat Door het maken van een 'korte' klap met een groot repressief karakter moest het een preventief effect sorteren bij de doelgroep en leiden tot een verhoging van de verkeersveiligheid en een afname van het aantal overtredingen.

Duur uitvoering De duur van het project liep van 25 augustus tot en met 21 september 2003.

Resultaten Tijdens de actieweken werden 213 scooters naar het buro gedirigeerd. Er werden 339 bekeuringen uitgereikt voor onder meer: niet dragen van de helm, overschrijding van de constructiesnelheid, geen(of geen goede)werkende reminrichting, geen bromfietscertificaat, geen verzekeringsbewijs en rijden op verboden plaats.

Uit het verkeer genomen 23 bromfietsen werden voor nader technisch onderzoek uit het verkeer genomen; twee wegens knoeien met het framenummer, 1 bromfiets wegens zeer slechte staat van onderhoud en 1 werd er inbeslaggenomen omdat daarmee gevaar en hinder was veroorzaakt. De bestuurder negeerde een stopteken en reed met 70 km/u door de wijk Antilopespoor terwijl er kinderen aan het spelen waren.

Vervolg Om te voorkomen dat de problematiek na enige tijd terug zal keren, wordt er doorgegaan met het controleren van de scooterjeugd. Het wijkteam Maarssen zal wekelijks met twee motoren in de wijken surveilleren om zo de problematiek beheersbaar te houden.