Dienstenbond CNV

Gevolgen sportsector van nieuwe kabinetsplannen 26-09-2003

Het nieuwe kabinet neemt drastische maatregelen. De sportsector wordt ernstig getroffen door de bezuingingsdrang van de overheid. Dit heeft zeker gevolgen voor de medewerkers in de sport. Hoe, waar en wanneer de klappen gaan vallen, is nu nog niet bekend. Maar dat er wat gaat gebeuren, is duidelijk.

De hoogte van de bezuinigingen bij de sportbonden is op 22 september bekend gemaakt. De meeste bonden likken hun wonden en zoeken naarstig naar oplossingen. De klap is hard aangekomen. Gemiddeld genomen betekent het een bezuiniging van 15-20% per sportbond van het totale budget. Tot 2007 wordt de korting voortgezet en het varieert per organisatie, maar de subsidiestroom kan met 50% dalen.

Twee oplossingen
Wij zien op dit moment 2 mogelijke oplossingen: of een verhoging van de contributie of snijden in de personeelskosten. Verhoging van de contributie ligt voor de hand, maar je moet je wel afvragen tot hoever je kunt gaan. Wat zijn mensen bereid te betalen voor een sportvereniging? Snijden in de personeelskosten is dramatisch voor de betrokken medewerkers. Zij worden immers werkloos. Daar komt bij dat we juist bezig zijn met professionalisering van de sector. Door het bezuinigen op medewerkers lijkt deze ontwikkeling op de lange baan te worden geschoven.

Er breken spannende tijden aan. Wij sluiten saneringen en ontslagen zeker niet uit. Mocht u getroffen worden door ontslag, dan kunt u een beroep doen op de CNV Dienstenbond. Verder zullen wij, indien nodig, aanwezig zijn bij het opstellen van een sociaal plan voor de sportsector of voor bonden afzonderlijk.

Nut van lidmaatschap
Juist in deze moeilijke tijd is het nuttig om lid van de CNV Dienstenbond te zijn. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!

Vragen?
Wij wensen u veel sterkte toe! Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, tel: (055)5772640 of email: w.burggraaf@cnvdibo.nl

Wisseling
Nog even dit. In de maanden oktober/november vindt aan onze kant een wisseling van de wacht plaats. Bestuurder Siegbert van der Velde uit Drachten zal de sportsector in zijn pakket nemen.