Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk W&I/SUB/03/73382

Onderwerp Datum Onderzoek huisvestingskosten UWV 25 september 2003

In juni 2003 heb ik tijdens een Algemeen Overleg toegezegd een nader onderzoek in te stellen naar de huisvestingskosten van het UWV (Handelingen II, 2002/03 nr. 8, blz. 4809-4813). Het eindrapport van dit onderzoek (met een rapportage van UWV als bijlage) doe ik u hierbij toekomen. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in nauwe samenwerking met de Rijksgebouwendienst (Rgd). De wijze van validatie van de cijfers is uiteengezet op pagina 10 van het rapport.

Het rapport beschrijft de aanpak van het vergelijkend onderzoek van gebouwen (hoofdkantoren en nevenvestigingen) van een aantal bestuursorganen, alsmede het nadere onderzoek naar de kosten van de huisvesting van het hoofdkantoor van UWV. In een korte tijd is - mede dankzij de welwillende medewerking van de betrokken bestuursorganen - een groot aantal gegevens verzameld en in een vergelijkbaar kader geplaatst.

De door UWV gerapporteerde kosten voor het hoofdkantoor zijn door de Rgd nader geanalyseerd en beoordeeld op de verhouding tussen kosten en kwaliteit. Conclusie is dat de huurkosten en de kosten van het inbouwpakket zich bevinden op het niveau van de (referentie) kwaliteit voor de Rijkshuisvesting. De kwaliteit van het gebouw (waaronder het materiaalgebruik) bevindt zich eveneens op het niveau van de (referentie) kwaliteit. De huisvestingskosten van het hoofdkantoor en de geselecteerde nevenvestiging van UWV (de vestiging Hengelo) bevinden zich op het gemiddelde niveau.

Op basis van het rapport stel ik vast dat de huisvestingskosten UWV vergelijkbaar zijn met die van de andere onderzochte bestuursorganen. Gezien deze feiten acht ik het huisvestingsbeleid van het UWV verantwoord.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,




---

(mr. A.J. de Geus)