Commissariaat voor de Media

Hilversum, 26 september 2003

Programma publieke omroep 2002: meer informatie, minder cultuur.

486ac.gif

De programmering van de publieke omroep voldoet in 2002 op alle onderdelen aan de door de Mediawet opgelegde voorschriften. Dat constateert het Commissariaat voor de Media na controle van de wettelijk verplichte rapportage van de publieke omroep over het programma-aanbod van vorig jaar.

De zendtijd van de omroepverenigingen bestond voor bijna 60% uit informatieve en educatieve programma s. In 2001 was dat nog 56 procent. Programmaonderdelen van culturele aard vormen 29 procent van het aanbod tegen 33 procent vorig jaar. Daarbij valt vooral de daling van het aandeel licht Nederlands drama op. 13,4 procent van de programmaonderdelen heeft betrekking op kunst. Hiermee is voor de hele programmering en voor het tijdvak 16.00 tot 24.00 uur voldaan aan het wettelijke programmavoorschrift van respectievelijk 35, 25 en 12,5 procent.

De gebruikte zendtijd op de televisieprogrammanetten 1, 2 en 3 bestond achtereenvolgens voor 20,5; 12,4 en 12 procent uit programmaonderdelen van verstrooiende aard, waarmee is voldaan aan het voorschrift dat per net niet meer dan 25 procent verstrooiing mag worden uitgezonden.

De Publieke Omroep heeft de aanbeveling van het Commissariaat naar aanleiding van de rapportage over 2001 opgevolgd en meer programma s als verstrooiend betiteld. Ook educatieve quizzen, licht buitenlands drama en cabaret, kleinkunst en satirische programma s vallen nu onder deze categorie. Commissaris Lennart van der Meulen: Nederland 1 valt daarmee op als het meest verstrooiende net omdat juist daar veel kennisquizzen en krimi s worden uitgezonden . Ook stelt hij vast dat programma s als 2 voor 12 en Get the picture zowel verstrooiend als educatief van karakter zijn. De indeling van programma s is niet eenduidig, vaak is sprake van een mix van cultuur, informatie en amusement. Maar hoe je ook indeelt, de publieke omroep blijft per saldo voldoen aan de programmavoorschriften.

De NOS besteedde in 2002 tweederde van de totale zendtijd aan nieuws en actualiteiten, waaronder grote evenementen als het huwelijk van Prins Willem Alexander en Máxima en de begrafenis van Prins Claus. De resterende zendtijd werd ingeruimd voor sportverslaggeving. De overige omroepen besteedden nauwelijks aandacht aan sport. De NOS voldoet aan de wettelijke taak om verslag te doen van belangrijke nationale en internationale sportevenementen.

De NPS voldeed aan de verplichting 40 procent programma s van culturele aard en 20 procent kunst uit te zenden. Bovendien bestond de zendtijd van de NPS in het tijdvak van 16.00 tot 24.00 uur voor 23 procent uit programma s voor etnische en culturele minderheden, ruim meer dan het verplichte minimum van 20 procent.