Gemeente Bergschenhoek

Gasexplosie
Op 30 augustus 2003 heeft omstreeks 21.00 uur door een ongelukkige samenloop van omstandigheden een explosie plaatsgevonden in een dijkwoning aan de Rottekade te Bergschenhoek.
Na de explosie is een brand ontstaan. De bewoonster heeft hierbij brandwonden opgelopen. De woning is volledig verwoest.

In opdracht van de gemeente is een diepgaand en onafhankelijk onderzoek verricht naar de mogelijke oorzaak van de explosie. Het onderzoek is uitgevoerd door Gastec Technology BV. Het door Gastec opgestelde rapport naar aanleiding van dit onderzoek bevat de volgende conclusie:

De woning is door ontsteking van ongecontroleerd uitstromend aardgas geëxplodeerd. Het gas is uit de aansluitleiding gestroomd nabij de gevel waar de verbinding PVP-koppeling rubberslang is losgeschoten. Deze verbinding is losgeschoten omdat de belasting op de verbinding, als gevolg van grondzakking, te hoog is geworden...

Tevens wordt in de rapportage geconcludeerd dat de aangetroffen methode van leidingaanleg heeft voldaan aan de destijds vigerende richtlijnen en dat de montage goed is uitgevoerd.

Het rapport is vanaf heden integraal geplaatst op deze website.

Het rapport bevat ook de aanbeveling de netwerkbeheerder op de hoogte te brengen van de bevindingen van het onderzoek en te vragen om, waar nodig, passende maatregelen te nemen. Hiervoor kan het nodig zijn nader onderzoek te verrichten.
Eneco Netbeheer en het Hoogheemraadschap van Schieland zijn onlangs door de gemeente Bergschenhoek over de uitkomst van het onderzoek geïnformeerd.
Eneco Netbeheer heeft besloten nader onderzoek te gaan verrichten, hetgeen enige tijd in beslag kan nemen.

Derhalve adviseert Eneco Netbeheer bewoners die een gaslucht ruiken of anderszins menen dat er iets niet in orde is met de gastoevoer contact op te nemen via het gratis storingsnummer 0800-0072. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Gemeentehuis

Wapen Gemeente Bergschenhoek

(c) 2003 Gemeente Bergschenhoek - laatste wijziging op 26 september 2003 - Techniek Aralto ICT