Productschap Wijn

Nieuws

Sommelier Edwin Raben wint voor derde keer op rij Trophée Ruinart


Wedstrijd Beste Sommelier van Nederland

Edwin Raben, sommelier van restaurant Wolfslaar in Breda, is winnaar geworden van de Trophée Ruinart 2003 en mag zich daarom de Beste Sommelier van Nederland noemen. Hij prolongeerde hiermee zijn titel , die hij ook al in 1999 en 2001 wist te behalen. Raben zal Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale wedstrijd van de Beste Sommelier van Europa (Trophée Ruinart) die volgend jaar in Reims gehouden zal worden.

Al vanaf 1988 organiseert het Champagnehuis Ruinart eens in de twee jaar de wedstrijd om de titel Beste Sommelier van Europa, ook wel genoemd de Trophée Ruinart. Nederland strijdt sindsdien ook mee om deze titel. Deze wedstrijd zal gehoudenworden op 5 & 6 juni 2004 in de Gallo- Romeinse kelders van het Champagne Ruinart te Reims, het oudste champagnehuis ter wereld.

Om hiervoor de beste sommelier af te vaardigen, die ons land daar zal gaan vertegenwoordigen streden op 22 september jl. 17 sommeliers om de titel:
De beste sommelier van Nederland
in Restaurant Allemansgeest te Voorschoten.
De wedstrijd werd georganiseerd door Wijnkooperij de Lange uit Oosterhout, importeur van Champagne Ruinart, in samenwerking met het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS)

Na een schriftelijke toets met vragen over wijn, sigaren, gedistilleerd, cocktails en thee, vragen over wijn in relatie tot gastronomie, en de beschrijving en identificatie van twee wijnen moesten er drie kandidaten overblijven voor de finale. De jury bestaande uit Paul Op ten Berg (oud-sommelier en senior lid NGS), René van Heusden (wijnschrijver), Cees Vos (voorzitter NGS) en Nel Minkjan (docente Academie voor Gastronomie) hadden hun handen vol om de finalisten te selecteren.

In de spannende finale kwamen de volgende onderdelen aan de orde: Het correct openen en schenken van champagne, een rode wijn decanteren, een wijnkaart met fouten herstellen, een wijnadvies geven bij een menu, het blind proeven en mogelijkerwijs herkennen van 3 wijnen en 7 gedistilleerde dranken, het adviseren van sigaren en een conversatie in het Frans of het Engels met de gasten.

Na winnaar Edwin Raben eindigde Johan Kragtwijk, werkzaam sommelier bij restaurant Karel V in Utrecht, op de tweede plaats. Martin Wolvers, in dienst bij De Heeren van Harinxma (Lauswolt) in Beetsterzwaag, eindigde als derde.


Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum