Openbaar Ministerie

Leeuwarden, 26 september 2003

Politie Friesland pakt bende autokrakers op

De Politie Fryslân heeft met de aanhouding van vier inwoners van Litouwen ongeveer honderd autoinbraken opgelost. De vier verdachten, drie mannen van 23 jaar en een vrouw van 21 jaar, zijn woensdag 10 september jl. aangehouden in Leeuwarden.
De raadkamer van de rechtbank Leeuwarden heeft woensdag 24 september jl. besloten om de voorlopige hechtenis van de vier met 30 dagen te verlengen.

Uit technisch onderzoek en verhoren is gebleken dat de vier verdachten zich in de periode van eind augustus tot begin september schuldig hebben gemaakt aan series autoinbraken in Fryslân en Noord-Oost Nederland: Nij Beets, Langezwaag, Terwispel, Echtenerbrug, Haskerhorne, Den Ham, Geesteren, Hengelervelde, Olst, Tubbergen, Nieuw Leusden en Ommen.
Inmiddels is een deel van de buit teruggevonden nabij Holten (Twente). Deze buit bestond uit tientallen autoradio's, CD's en mobiele telefoons. De politie probeert de aangetroffen goederen weer bij de rechtmatige eigenaren terug te krijgen.

Toen er eind augustus/begin september in opeenvolgende nachten autokraken werden gepleegd in Fryslân, heeft de Politie Fryslân extra mensen ingezet om deze zaak op te lossen. Deze extra inspanning heeft geresulteerd in de aanhoudingen op 10 september jl.