Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 26 september 2003

Over (be) laden van transport vleesvarkens

Bij een controle van een veetransport op de A2 onder de gemeente Echt hebben controleurs van de Algemene Inspectiedienst (AID) deze week, een truck met oplegger van een bedrijf uit Noord-Brabant gecontroleerd. De vrachtauto was geladen met bijna 200 vleesvarkens die vanuit Nederland vervoerd werden naar Italië. De varkens waren geladen bij een bedrijf op de Veluwe. Bij verdere controle en weging bleek dat de veewagen bijna 5 ton te zwaar was. Voor het transport van vee naar het buitenland geldt het voorschrift dat het totaal gewicht van de vrachtauto niet meer dan 44 ton mag bedragen.

Op last van een ter plaatse gekomen veearts van de Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees (RVV) werden ter plaatse 39 varkens op een tweede vrachtauto overgeladen. Nadat beide vrachtautos opnieuw waren voorzien van de benodigde nieuwe certificaten en formulieren, werd toestemming gegeven voor het verder vervoer van de dieren naar Italië. Beide vrachtautos geladen met varkens vervolgde hun weg over de A2 richting België.

Ruim een uur later zagen de AID-controleurs dat de vrachtauto waarop de 39 vleesvarkens waren overgeladen, terug kwam rijden uit België. Bij controle bleek dat de betreffende vrachtauto leeg was, de chauffeur wilde alleen verklaren dat hij de papieren had overgedragen aan de chauffeur van de oorspronkelijke vrachtauto. Vermoedelijk zijn de varkens direct achter de grens in België weer terug overgeladen op de eerste vrachtauto. De AID stelt een nader onderzoek in naar het vermoedelijk overladen en verder transport van de varkens.

Tegen de chauffeur van lege vrachtauto is proces-verbaal opgemaakt omdat deze niet gereinigd en ontsmet was.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, of 06 - 21522449.