Provincie Zuid-Holland

Persbericht

25-09-2003
24 UURS HANDHAVINGSESTAFETTE ZUID-HOLLAND
SAMENWERKING EEN SUCCES

Dat is gebleken na 24 uur intensief controleren door meer dan 100 instanties. Er werd gecontroleerd vanuit de lucht, vanaf het water en op het land.
Belangrijkste resultaat is dat de diverse overheden goed kunnen samenwerken bij handhaving van de milieuregels, dat veel bedrijven hun zaken goed voor elkaar hebben, maar dat er wel regelmatig intensive controle noodzakelijk is.

Er vielen enkele opvallende resultaten te noteren. Zo werd een bedrijfsverzamelgebouw buiten kantooruren gecontroleerd. Bij aankomst werden pardoes de garagedeuren gesloten. Deze bedrijven kunnen een vervolgbezoek verwachten.
Een bedrijfspand in de Haagse regio is direct gesloten. Het werd gedeeltelijk bewoond en er werd een voorraad salpeterzuur aangetroffen. De opslag was slechts gescheiden door een houten wandje. Doordat de bewoners hier een onaanvaardbaar risico lopen is het pand direct verzegeld.
Bij vier controles van tuinbouwbedrijven werden 14 overtredingen geconstateerd. Te denken valt aan illegale lozing van bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater. Ook werd in drie gevallen een illegale uitbreiding van het woonhuis geconstateerd. Daarnaast zijn er op diverse plaatsen fuiken in beslag genomen, illegale slootdempingen geconstateerd en bedrijven aangetroffen in panden die daar niet voor bedoeld zijn.

De actie werd gecoördineerd door de provincie Zuid-Holland. Controles die uitgevoerd werden zijn gericht op de horeca, zwemgelegenheden, afvaltransporten, bouwstoffenbesluit, veehouderij, visserij en lozingen. Maar ook werd gezocht naar illegale bewoning in het buitengebied en overtredingen van regels in natuur- en recreatiegebieden.
Verantwoordelijk gedeputeerde Leen van de Sar: De conclusie is even simpel als eenvoudig. Zon actie loont, maar er dient wel continu controle plaats te vinden.

Medewerkers van onder meer de provincie, gemeenten, hoogheemraadschappen, Rijksdienst voor het wegverkeer, milieudiensten, douane, politie en justitie. Maar ook branchevreemde organisaties zoals de GGD en de Keuringsdienst van Waren werkten mee aan deze grootscheepse actie.

Over een week hoopt de provincie alle resultaten binnen te hebben van de deelnemende instanties. Het evaluatierapport verschijnt naar verwachting aan het eind van het jaar.