Provincie Zuid-Holland

Persbericht

25-09-2003
Selectie start voor burgemeestersposten Noordwijk en Zederik

Bij de provincie Zuid-Holland heeft zich een groot aantal kandidaten gemeld voor vacante burgemeestersposten in de gemeenten Noordwijk en Zederik. Voor beide functies zijn drieëntwintig kandidaten beschikbaar. De Commissaris van de Koningin de heer J. Franssen voert in de komende weken gesprekken met kandidaten.

Noordwijk
Het burgemeesterschap in Noordwijk (24.658 inwoners) is vacant sinds het vertrek van burgemeester J.W. van der Sluijs eerder dit jaar. Volgens de planning zal op 2 februari 2004 een opvolger worden benoemd. Tot dat moment zal waarnemend burgemeester H.H.M. Groen deze functie vervullen.

Van de drieëntwintig personen die zich hebben gemeld voor de vacature in Noordwijk vervullen zestien kandidaten uiteenlopende maatschappelijke functies; vier zijn wethouder, en drie personen zijn op dit moment burgemeester. Onder de gegadigden bevinden zich negen vrouwelijke kandidaten. De politieke herkomst van de sollicitanten is als volgt: negen van hen zijn lid van de VVD, zes van de PvdA, vier behoren tot het CDA, twee tot D66, één is lid van een lokale partij en één kandidaat is partijloos.

Zederik
Voor de gemeente Zederik (13.526 inwoners) wordt een opvolger gezocht die het ambt van zittend burgemeester T. den Breejen gaat overnemen. Zijn termijn loopt op 1 januari ten einde na een totale ambtsperiode van vijfentwintig jaar, waarvan achttien jaar in de in 1986 gevormde gemeente Zederik.
Naar de burgemeestersvacature in Zederik hebben slechts twee vrouwlijke kandidaten geworven. Vijf van de drieëntwintig kandidaten zijn op dit moment wethouder. De politieke oriëntatie van de gegadigden voor Zederik is als volgt: negen zijn lid van het CDA, vijf van de SGP, vier behoren tot de VVD en de resterende vijf zijn afkomstig uit respectievelijk de PvdA, D66, Christen Unie, SGP en Groen Links.

De Commissaris van de Koningin zal voor zowel het burgemeesterschap van Noordwijk als dat van Zederik een aantal kandidaten voordragen aan de vertrouwenscommissies van beide betrokken gemeenten. Die zullen op hun beurt een voordracht doen aan de gemeenteraad, die een definitieve aanbeveling vaststelt. Deze wordt, begeleid met een advies van de Commissaris van de Koningin, voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken. Hierna volgt een benoeming bij Koninklijk Besluit.