Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 september 2003

Vragen van het lid Noorman-den Uyl (PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


1. Op welke bepaling in de Algemene Bijstandswet heeft u zich gebaseerd bij uw veroordeling van de handelwijze van de gemeente Assen bij het verstrekken van bijzondere bijstand ten behoeve van de hereniging van de moeder met haar kinderen?


2. Erkent u dat artikel 11 van de ABW toestaat dat op grond van zeer dringende reden het aan Burgermeester en wethouders is toegestaan om tot (bijzondere) bijstandsverlening over te gaan?


3. Erkent u dat tot "zeer dringende reden" mede op basis van de jurisprudentie behoren levensbedreigende omstandigheden, een acute noodsituatie en ernstige consequenties voor de psychische gezondheidstoestand ?


4. Erkent u dat het territorialiteitsbeginsel export van een bijstandsuitkering naar het buitenland verbiedt, maar dat verblijf in het buitenland en kosten daarvoor in Nederland en in het buitenland gemaakt, wel uit bijstand betaald mogen worden, mits het verblijf niet langer dan 4 weken duurt en het om vakantie of familiebezoek gaat?


5. Erkent u dat burgemeester en wethouders bevoegd zijn om van hun discretionaire bevoegdheid gebruik te maken, mits in hun besluit een voldoende motivering heeft plaats gevonden waarin alle voorliggende voorzieningen zijn afgewogen en artikel 11 met bij behorende jurisprudentie is mee gewogen.


6. Indien de gemeente Assen aan de bepalingen zoals onder 5 zijn genoemd, heeft voldaan, bent u op grond van bovenstaande overwegingen niet te haastig geweest met uw veroordeling van de handelwijze van de gemeente Assen?


---
NOS-journaal 25.9.2003
Jurisprudentie Den Bosch in geval van verlies eigen woning


---- --