Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/130

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

26 september 2003

Nr. 03/130

Bruto-uurloon vorig jaar voor het eerst sinds 1994 minder sterk gestegen

Het bruto-uurloon van de werknemers in de marktsector en bij de overheid is tussen oktober 2001 en oktober 2002 gemiddeld met 4,5 procent gestegen. Over 2001 bedroeg dat percentage nog 4,6. Wordt alleen gekeken naar de werknemers die niet van werkgever veranderden, dan steeg het uurloon in 2002 gemiddeld met 5,8 procent. Dat is 1,2 procentpunt minder dan een jaar eerder. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode (1994 - 2001) van jaarlijks oplopende loonstijgingen.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie naar de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden in 2002, dat minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het onderzoek is representatief voor werknemers in de marktsector en bij de overheid.

De hogere loonstijging van degenen die niet van werkgever veranderden (5,8 procent) in vergelijking met de loonstijging van alle werknemers (4,5 procent), wordt veroorzaakt door de instroom van relatief `goedkope' nieuwkomers op de arbeidsmarkt, zoals schoolverlaters. Aan de andere kant gingen veel `dure' oudere werknemers met (pre-)pensioen.

Voor degenen die niet van werkgever veranderden, was de bijdrage van de algemene, veelal in CAO's vastgelegde, loonstijging in 2002 gemiddeld 2,2 procent. Daarnaast stegen hun lonen ook door promoties, toeslagen op grond van leeftijd, aantal dienstjaren (periodieken) en andere extra salarisverhogingen. Over 2002 komt de bijdrage van deze `incidentele loonstijgingen' uit op 3,6 procent.

Uitgesplitst naar sectoren was de uurloonstijging in 2002 het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg en in financiële instellingen. Werknemers in de horeca, het openbaar bestuur en bij instellingen die verplichte sociale verzekeringen uitvoeren (zoals ziekenfondsen) kenden de geringste loonstijging.

De bruto-uurlonen van managers op het hoogste functieniveau (`topinkomens') namen in 2002 toe met gemiddeld 6,2 procent. Een jaar geleden was deze loonstijging nog 7,7 procent.

Ruim de helft van de werknemers in het bedrijfsleven ontving in 2002 bovenop het periodieke brutoloon een extra uitkering. Gemiddeld bedroeg deze uitkering EUR 1.410.

Zowel het aantal werknemers met een extra uitkering als het uitgekeerde bedrag is in vergelijking met 2001 toegenomen.

2003