Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid


Nu Nederland eindelijk wakker is geworden, vraagt de WRR aandacht voor een diepgaand debat over de Europese grondwet

---

26-09-2003

Uitgerekend in de periode dat in Nederland de politiek zich hoofdzakelijk bezig hield met snel opeenvolgende binnenlandse verkiezingen en de daarmee samenhangende turbulentie, werd in de Europese Unie een ontwerp voor een Europese Grondwet opgesteld. Na jaren van vruchteloos debat over marginale veranderingen in de Europese verdragen, is ditmaal voor een verfrissende en veel verdergaande aanpak gekozen. Begin oktober gaan de Lidstaten van de Unie hierover onderhandelen in een zgn. intergouvernementele conferentie (IGC) om zo spoedig mogelijk tot een gezamenlijke tekst te komen. Die tekst zal in de loop van 2004 via referenda of parlementaire ratificatie aan de kiezers worden voorgelegd. Wie had dat twee jaar geleden gedacht?

Nederland is inmiddels wakker geworden en maakt zich momenteel op voor deze onderhandelingen. De voorliggende ontwerpgrondwet is veel fundamenteler dan voorstellen tijdens eerdere IGCs. Er worden concrete voorstellen gedaan ter verbetering van de democratie, de legitimiteit en de transparantie. Tevens bevat het ontwerp nu een aanzienlijk aantal bepalingen die enorme consequenties hebben voor de efficiëntie en effectiviteit van de Europese instellingen.

De WRR is van mening dat het Nederlands belang gediend is met een diepgaande inhoudelijke discussie over de ontwerpgrondwet. Aan de vooravond van deze IGC publiceert de WRR de Verkenning Nederland en de Europese Grondwet waarin een aantal analytische bijdragen aan het debat in Nederland is opgenomen. Ook wordt een aantal beleidsonderdelen besproken waarin de Conventie veranderingen wil doorvoeren, zoals bijvoorbeeld buitenlands en veiligheidsbeleid, en justitie en binnenlandse zaken. Tenslotte worden analyses gegeven over de Nederlandse standpunten tijdens de Conventie alsmede een evaluatie van de eindtekst.

Deze WRR Verkenning zal op vrijdag 26 september 2003 , 12.15- 14.00 uur, in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag worden gepresenteerd. Na een korte inleiding door professor Michiel Scheltema, voorzitter van de WRR, en een beknopte toelichting door raadslid (en redacteur/co-auteur) Jacques Pelkmans, zal het eerste exemplaar worden aangeboden aan mr. Hans van den Broek, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en voormalig EU Commissaris. Aansluitend zal de Heer van den Broek zijn visie geven op het resultaat van de Conventie en op de aanstaande IGC. Hierna is gelegenheid voor debat en het stellen van vragen.

Over de WRR

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is een onafhankelijke denktank voor de Nederlandse regering. De WRR geeft de regering gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen vanuit een langetermijnperspectief. Deze onderwerpen zijn sectoroverstijgend en hebben betrekking op maatschappelijke vraagstukken waarmee de regering in de toekomst te maken kan krijgen. De WRR-adviezen krijgen hun weerslag in openbare rapporten, die zowel een probleemstellend als adviserend karakter kunnen hebben. Meer informatie over de WRR vindt u onder de knop Instituut.

---

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (2003) Nederland en de Europese grondwet, WRR Verkenning 1, Amsterdam: Amsterdam University Press isbn 90-5356-656-2.

---

Deze publicatie (Prijs 45) is te bestellen bij: Amsterdam University Press

Prinsengracht 747-751

Tel. 020 - 4200050

U kunt ook rechtstreeks via de bestelpagina op de internetsite van AUP bestellen: www.aup.nl (Bij serie invullen Verkenning)

© WHY Service Group, for comments e-mail the Webmaster