Provincie Drenthe

Logo van de provincie Drenthe

Drenthe leider van project Startsein voor aanleg ecologisch netwerk

Assen, 26 september 2003
Persberichtnummer 03-120



Gedeputeerde Ali Edelenbosch heeft in Assen het formele startsein gegeven voor het Europese project Transnational Ecological Network (TEN 3). Daarbij gaat het om de realisering van een ecologisch netwerk in de landen rond de Noordzee. De provincie Drenthe geeft leiding aan het project, waaraan zeven regios uit drie landen deelnemen. Naast Drenthe zijn dat de provincies Groningen en Overijssel, de Duitse deelstaten Nedersaksen en Bremen en de Engelse graafschappen Norfolk en Suffolk. De Europese Unie draagt via het fonds Interreg III B North Sea Programme 1,3 miljoen euro bij aan het project. TEN 3 is een vervolg op twee eerdere Interreg-projecten.

Het Drentse deel van het project bestaat uit de aanleg van een ecologische verbinding langs de Runde en is onderdeel van een grotere visie Van Bargerveen tot Dollard tou. De Dienst Landelijk Gebied van het Ministerie van LNV voert het project uit. De verbinding loopt voor een deel door het nieuw te ontwikkelen kassengebied bij Emmen. Door de aanleg van gescheiden systemen voor landbouwwater, water uit natuurgebieden, zoals het Bargerveen, en het creëren van wateropvang wordt het mogelijk dit natuurwater gedeeltelijk te gebruiken als gietwater in de kassen. Goed en goedkoop voor de tuinders. Doordat de tuinders minder grondwater hoeven te winnen, draagt het project tevens bij aan de bestrijding van de verdroging. Naast de bijdrage uit Brussel wordt het Drentse deel van het Transnational Ecological Network gefinancierd door de gemeente Emmen, het waterschap Hunze en Aas en de provincie Drenthe.

De overige partners in TEN 3 werken eveneens aan projecten, die moeten leiden tot het herstel of de aanleg van ecologische verbindingen. Samenwerking en kennisuitwisseling staan hoog in het vaandel van Interreg-projecten. In dit kader organiseert TEN 3 internationale seminars en bijeenkomsten. Een internationale cursus over ecologische verbindingen moet deze kennis uitdragen naar anderen. Daarnaast zullen vertegenwoordigers uit de regios met regelmaat de verschillende projecten bezoeken, waaronder het Runde-project in Drenthe.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl