Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

26-09-2003
Handhavingsestafette

Op 24 september heeft in Zuid-Holland een handhavingsestafette plaatsgevonden. Gedurende 24 uur werden er door meer dan honderd overheden gezamenlijk controles uit gevoerd. Ook de gemeente Alkemade heeft deelgenomen aan deze actie.

Er vonden diverse integrale controles plaats op het water, vanuit de lucht en in het veld. Medewerkers van ondermeer de provincie, gemeenten, Hoogheemraadschappen, Rijksdienst voor het wegverkeer, milieudiensten, douane, politie en justitie hebben meegewerkt aan deze grootscheepse actie. In totaal waren meer dan 500 handhavers op pad. Doel van de actie was om naast het controleren van het nalevingsgedrag, te kijken hoe de samenwerking kan worden verbeterd.

Alkemade heeft met twee verschillende projecten aan deze actie meegedaan. Het eerste project ´integrale controle bij tuinbouwbedrijven' heeft geresulteerd in vijf bedrijfsbezoeken/ controles. Deze bedrijven werden gecontroleerd op de Wet ruimtelijke ordening, Wet milieubeheer en de Wet oppervlakte wateren. Tijdens de controles zijn verschillende overtredingen geconstateerd, zoals een geplaatste watersilo zonder vergunning en periodieke inspectie aan stookinstallaties . In totaal gaat het om 12 overtredingen.

Het tweede project ´Horeca brandveiligheid´ is uitgevoerd door de sectie brandpreventie/ gebruiksvergunning en de brandweer. Zij hebben op woensdagavond 24 september 2003 tussen 20.00 en 23.30 uur zeven horeca gerelateerde bedrijven bezocht, zoals sportkantine, dorpshuis, logiesverblijf en café/ restaurants. Tijdens deze controle werd gecontroleerd op de voorschriften welke zijn vermeld in de gebruiksvergunning. Hierbij zijn kleine overtredingen geconstateerd zoals verlopen van de herkeuringsdatum van de blusmiddelen, een defect lampje van een vluchtwegaanduiding of een foute schakeling en zakken met wasgoed in de vluchtweg. Deze controles werden over het algemeen door de uitbaters maar ook zeker door het publiek gewaardeerd.