AutoRai

26-9-2003

Compleet vernieuwde Mondeo naar grotere hoogten

Voor het modeljaar 2004 is de Ford Mondeo over de gehele linie aanzienlijk opgewaardeerd. Alle uitvoeringen, met als absoluut hoogtepunt de Ghia Executive, kenmerken zich door aantrekkelijke stilistische vernieuwingen en de toepassing van nieuwe, fraaiere materialen.

Daarnaast is ook in technisch opzicht belangrijke vooruitgang geboekt. Baanbrekend in deze laatste categorie is de komst van Fords eerste benzinemotor met directe inspuiting, de Duratec SCi.

De compleet vernieuwde Mondeo heeft meer dan 1.500 nieuwe onderdelen gekregen, die op alle fronten bijdragen aan de aanzienlijke upgrade. Een nieuw niveau van craftmanship zorgt in alle uitvoeringen dat men zich in een Mondeo aangenamer voelt dan ooit en heeft bovendien als niet onbelangrijk neveneffect dat de restwaarde van de vernieuwde Mondeo ook naar een hoger niveau stijgt. De hoogwaardige afwerking en vernieuwde techniek komt extra tot uiting in de nieuwe Ghia Executive uitvoering, die dankzij vele comfortverhogende voorzieningen, toepassing van duurzame en schitterend verwerkte materialen het etiket business class met recht mag dragen.

Meer keuze
Het is de absolute topuitvoering in een modellenreeks die zich meer dan ooit onderscheidt door een zeer uitgebreide keuze en een grote mate van differentiatie. Nog nooit kon de klant een auto zo precies aan zijn persoonlijke wensen (laten) aanpassen. Het aanbod van af-fabriek opties past volledig bij het premium segment waar de vernieuwde Mondeo, vooral met de Ghia Executive, zijn intrede maakt.

Naast de nieuwe Duratec SCi (Smart Charge injector) kent de nieuwe Ford Mondeo nog een groot aantal primeurs:


* Fords nieuwe MMT6 handgeschakelde zesversnellingsbak, op alle versies met 2.0 TDCi, 1.8 liter SCi en V6-motoren,
* Tiptoetsen op het stuurwiel voor de bediening van Fords Durashift 5-Tronic vijftraps automaat

* Nieuwe klimaatstoelen voorin en voor het eerst bij Ford ook een verwarmbare achterbank

* De introductie van nieuwe audiosystemen van Sony
* De keuze tussen twee elektronische In Car entertainmentsystemen voor de passagiers achterin en twee nieuwe navigatiesystemen, waaronder één met dvd en 7 inch touch screen beeldscherm
* Ruitenwissers met regensensor en automatisch inschakelende dimlichten

* Elektrisch inklapbare buitenspiegels met geïntegreerde instapverlichting

* Accenten van echt hout, nieuwe textielsoorten en andere materialen, waaronder het prachtige Alcantara, of zeer luxueuze lederen bekleding

* Uitbreiding van het modelaanbod met de Mondeo Sport en de Ghia Executive

* Sportief topmodel Mondeo ST220 met nu de MMT6 zesversnellingsbak en een topsnelheid van 250 kilometer per uur

Duratec SCi
Van alle technische vernieuwingen is de komst van de baanbrekende Duratec SCi verreweg de belangrijkste. Deze moderne krachtbron valt op door een zeer rustige en stille loop, maar vooral door zijn buitengewoon gunstige brandstofverbruik, dat onder reële omstandigheden zes tot acht procent geringer is dan een vergelijkbare conventionele injectiemotor. De technici van Ford hebben deze winst weten te bewerkstelligen door de nieuwe SCi-motor vooral buitengewoon zuinig te laten werken wanneer er geen volle belasting wordt gevergd, een in normaal verkeer zeer vaak voorkomende situatie.

Dankzij het Smart Charge injectie systeem belooft de nieuwe Ford Duratec SCi motor een reductie van het brandstofverbruik tussen de zes en acht procent bij normaal dagelijks gebruik, tezamen met een hoger motorvermogen en verbeterde rijeigenschappen. De nieuwe Duratec SCi gebruikt minder brandstof, in het bijzonder bij lage motortoerentallen en omstandigheden met lage belasting. Hierdoor zal de motor juist onder normale, dagelijkse gebruiksomstandig-
heden een lager brandstofverbruik realiseren. Evenals bij commonrail direct ingespoten dieselmotoren wordt ook bij de direct ingespoten benzinemotor de brandstof direct in de verbrandingskamer ingespoten in plaats van in het inlaatkanaal.

Om het brandstofverbruik onder normale dagelijkse rijomstandig- heden te optimaliseren, wordt de Duratec SCi gecombineerd met de nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak MMT6, die is uitgerust met een langere overbrenging in de hoogste versnelling. Deze slimme combinatie van technologieën resulteert in een buitengewoon aangenaam gevoel van een zeer hoog comfort gecombineerd met een laag brandstofverbruik.

Uiterlijk geëvolueerd
Nu is deze revolutionaire krachtbron niet aan de Mondeo af te zien, maar talloze details geven hem een evolutionair veranderd uiterlijk. Nieuwe chroomaccenten, een veranderde grille, nieuwe bumpers en verlichtingsunits (witte clignoteurs, ook in de achterlichten) laten er geen twijfel over bestaan dat het hier om een compleet vernieuwde Mondeo gaat. Kleine extra´s, zoals de in de buitenspiegels geïntegreerde instapverlichting in de elektrisch inklapbare buitenspiegels die het in- en uitstappen vergemakkelijken door de grond rond de portieren te verlichten, maken de omgang met de Mondeo nog aangenamer.

Dat geldt in hoge mate ook voor de nieuwe stoelen, die niet alleen verwarmbaar zijn, maar nu ook voorzien kunnen worden van een inwendige ventilatie (optie op Ghia Executive). Voor het eerst wordt ook achterbankverwarming aangeboden. Nieuw is ook de bekleding van de A-stijl, die net als de portierbekleding beduidend zachter is geworden. Naast de talloze nieuwe accentueringen in de diverse Mondeo-interieurs, waarbij gebruik is gemaakt van hoogwaardige materialen als echt hout en innovatieve textielsoorten, vallen de nieuwe entertainment- en navigatiesystemen op. Een van de nieuwe navigatiesystemen ontleent zijn kaart- en andere informatie aan een dvd. En ook het (optionele) DVD In Car Entertainmentsysteem voor de passagiers achterin kan dvdDs afspelen. De nieuwe Mondeo is de eerste Ford waarin nieuwe audiosystemen van het bekende merk Sony verkrijgbaar zijn.

Hoogtepunt Ghia Executive
Dit alles komt tot uiting in de Ghia Executive uitvoering, waardoor deze met glans promoveert tot het Premium Segment Business Class zou de meer algemeen bekende kwalificatie kunnen zijn. Zeker met de sterke en fluisterstil lopende V6-motoren mag hier van een luxe-limousine worden gesproken, waarbij allerlei details onderstrepen hoezeer hier sprake is van minutieus vakmanschap. Een klein voorbeeld: de bekledingsnaden líjken niet langer gestikt te zijn, ze zijn het ook echt. In een Ghia Executive heerst een méér dan weldadige omgeving, geheel passend bij een zakenauto uit het topsegment. Een discrete chroom-afwerking verraadt het hoge kwaliteitsniveau van deze Mondeo.

Betere koude start
Bij dit alles hebben algeheel comfort, de onderdrukking van trillingen en andere geluiden, alsmede de algehele veiligheid, talrijke belangrijke detailverbeteringen ondergaan. Zo hebben de commonrail diesels een verbeterde koudestartfunctie gekregen, terwijl de benzinemotoren onderwerp zijn van een continue stroom verbeteringen. Een zich uitbreidend aantal van deze motoren wordt leverbaar met de MMT6 handgeschakelde zesversnellingsbak.

Fords al populaire Durashift vijftraps elektronische transmissie, die vooral in combinatie met hoogkoppelmotoren als de twee Duratorq TDCi diesels en de 24-kleps Duratec V6 benzinemotor van 170 pk (125 kW) tot zijn recht komt, kan nu ook met tiptoetsen vanaf het stuur worden bediend, een uit de autosport afkomstige techniek. Daarnaast kan de versnellingsbak via de versnellingspook wordt bediend en uiteraard ook volautomatisch werken. Naast deze vijftraps automaat blijft op de 2.0 liter 16v 145 pk (107 kW) motoren de viertraps automaat leverbaar.

De Mondeo biedt haar kopers voortaan een ruimere keuze: de Ambiente, Trend, First Edition, Sport, Ghia Executive en ST220 uitvoering zijn alle verkrijgbaar in de carrosserievarianten vierdeurs, vijfdeurs en Wagon. De nieuwe Ford Mondeo is in ons land vanaf oktober leverbaar vanaf 22.995,-.