Verbond van Verzekeraars

Misbruik logos verzekeraars

Het Verbond, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en alarmcentrale SOS International hebben brieven gestuurd naar Turkse ziekenhuizen, die de logos van Nederlandse verzekeraars hebben misbruikt. In advertenties en brochures beloven ze gratis medische behandelingen die zullen worden betaald door de Nederlandse (zorg)verzekeraars die op de logos staan.

De zaak kwam aan het licht doordat leden van ZN rekeningen van klanten moesten terugsturen. Die facturen betroffen ingrepen in Turkse ziekenhuizen die niet spoedeisend waren en die niet door de zorgverzekeraar werden gedekt. De logos uit de brochures wekken echter de indruk dat er afspraken met de Nederlandse verzekeraars zijn.

Het Verbond, ZN en SOS International hebben in brieven aan de ziekenhuizen gevraagd de logos te verwijderen. Daarnaast is in berichten in de media in Turkije en Turkse media in Nederland benadrukt dat voor een medische behandeling altijd toestemming nodig is van de zorgverzekeraar (of alarmcentrale). Zonder deze toestemming wordt alleen spoedeisende hulp vergoed door de zorg- en/of reisverzekeraar en moet de verzekerde contact opnemen met de alarmcentrale. De Turkse klinieken worden verzocht hun cliënten hierover te informeren.

Verzekerd!, september 2003