Dienstenbond CNV

Sluiting en nieuwe reorganisatie bij Roto Smeets 26-09-2003

Begin dit jaar had uw werkgever, PlantijnCasparie, het voornemen de zogeheten 'Sixpack' te verkopen, de caspariebedrijven die werken op het kleine vellenformaat. Van de 'Sixpack' zijn inmiddels 2 bedrijven verkocht. Voor de overige bedrijven zijn geen kopers gevonden. Het voornemen bestaat dan ook om deze bedrijven te sluiten. Inmiddels zijn de plannen nog een stuk rigoureuzer geworden. De moeder van PC, Roto Smeets de Boer, bereidt een tweede reorganisatie binnen één jaar voor. Als reden wordt aangevoerd de steeds slechtere marktsituatie.

Volgens de directie is de prijsconcurrentie inmiddels zo fel dat PlantijnCasparie zwaar in de rode cijfers is geschoten. Het voornemen bestaat om de activiteiten van PlantijnCasparie Heerhugowaard, Hilversum en Logistiek/Rotterdam samen te voegen met de vestigingen in Almere, Amsterdam, Deventer, Purmerend, Utrecht en Zwolle. Die operatie zal ingrijpende gevolgen hebben voor de medewerkers in Heerhugowaard, Hilversum en Rotterdam. Naar verwachtingen zullen 125 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

De mensen die hun baan behouden zullen worden geconfronteerd met of langere reistijden of wellicht zelfs verhuizing. Afgelopen maandag heeft CNV Media over deze kwestie uitvoerig gesproken met de Raad van Bestuur van Roto Smeets de Boer.

Wij erkennen dat de situatie in de grafische sector dramatisch is geworden. Dat is een gegeven dat niet terzijde kan worden geschoven. Wel stellen we de eis dat de reorganisatie uiterst zorgvuldig wordt uitgevoerd en dat er naar de werknemers toe maatwerk zal worden geleverd. Zoals u weet is 2 jaar geleden met RSDB het Plan 'Roto Smeets Sterker' gesloten. In dat plan worden de sociale en financiële gevolgen bij reorganisatie in voorkomende gevallen, op een goede en solide manier opgevangen. Zo zijn er behalve afspraken over een aanvulling op een WW-uitkering ook afspraken gemaakt over interne herplaatsing, scholing, reiskosten en verhuiskosten.

Onze leden in Heerhugowaard, Hilversum en Rotterdam krijgen binnenkort een exemplaar van dat plan toegestuurd.

Voor vragen en/ of opmerkingen kunt u terecht bij bestuurder Steffe Bak, tel: (023)5651052 of email: s.bak@cnvdibo.nl.