STIBAT

Proef met inzameling batterijen op Amsterdamse scholen

'Lege batterijen? Lever ze op school in!' Onder dat motto is op 25 Amsterdamse scholen voor vmbo en havo/vwo een actie gestart die leerlingen moet stimuleren lege batterijen voortaan in te leveren. Het gaat om een proef tot juni 2004. Als de scholen gemiddeld elk in één jaar minimaal 500 kilo lege batterijen inzamelen, wordt de actie landelijk voortgezet.

De actie is een initiatief van Stichting Batterijen (Stibat), die producenten en importeurs van batterijen ondersteunt bij de wettelijke verplichting gebruikte batterijen in te (laten) zamelen en te verwerken. Met de pilot in Amsterdam wil Stibat onderzoeken of het voortgezet onderwijs een geschikt 'inzamelkanaal' is en aan welke voorwaarden de verzamelactie moet voldoen.

De proef volgt op een vergelijkbare, zeer succesvolle actie op basisscholen in het hele land. Onder hetzelfde motto 'Lege batterijen? Lever ze in!' verzamelden leerlingen van ruim 3700 basisscholen de afgelopen vijf jaar ongeveer 995.000 kilo lege batterijen. Voor elke kilo ontvangen ze een spaarpunt. Met de spaarpunten kunnen ze leuke en nuttige artikelen aanschaffen voor de school, zoals een dvd-speler, jongleerballen en een cd-rom.

De leerlingen op de scholen voor het voortgezet onderwijs kunnen sparen voor een schoolfeest, een goed doel of apparatuur. Het moet voor hen net zo vanzelfsprekend worden om batterijen te scheiden van overig afval, als dit voor basisschoolleerlingen al jaren is.

Nederlanders leveren in totaal ongeveer 71 procent van de gebruikte batterijen in. Dat betekent dat 29 procent nog steeds verdwijnt in het huishoudelijk afval. Het doel van Stibat is meer batterijen gescheiden in te zamelen, zodat er minder chemisch afval in het milieu terechtkomt en meer grondstoffen worden hergebruikt.

Voor de redactie:
Voor informatie over de actie 'Lege batterijen? Lever ze op school in!':
www.stibat.nl of telefoonnummer 079-3632992 / 06-25022709

Deelnemende scholen zijn:

1) Amsterdams Lyceum

2) Berlage Lyceum

3) Bijlmer Open SG

4) Bredero College

5) Caland Lyceum

6) Calvijn voor VMBO - Economie en Zorg en Welzijn
7) Comenius Lyceum

8) Fons Vitae Lyceum

9) Hervormd Lyceum West

10) Hervormd Lyceum Zuid

11) JSG Maimonides

12) Junior Colleg West (VMBO)

13) Meridiaan College

14) Montessori Lyceum Amsterdam

15) Montessori College Oost

16) Montessori SG Amsterdam

17) Reigersbos SG

18) Sweelinck College

19) St. Nicolaas Lyceum

20) Scholengemeenschap Oost/Zuid-oost

21) ROC ASA ICT MBO

22) Nova College

23) De Wissel

24) Marcanti College

25) Bernard Nieuwentijt college - Locatie Demstede


26 sep 03 13:07