Gemeente Apeldoorn

Terugblik raadsvergadering Apeldoorn 25 september deel 1-

De gemeenteraadsvergadering van donderdag 25 september wordt vanmiddag 26 september- vervolgd. Gisterenavond is in eerste instantie het vertrek van wethouder Th. Kuijpers besproken met daarbij hoe de benoeming van een wethouder tot ambtenaar zich verhoudt tot de gedragscode bestuurlijke integriteit. Conclusie van de discussie is dat partijen artikel 2.3. van de gedragscode verschillend interpreteren en dat het daarom goed is dat de discussie wordt gevoerd en er duidelijkheid komt. Daarom is afgesproken dat de Raadscommissie van de Werkwijze, opnieuw kijkt naar de gedragscode. De discussie ging niet over de integriteit van de betreffende personen. De discussie over het eventueel tijdelijk- niet invullen van de zevende wethouderspost vond geen draagvlak. Oud-fractievoorzitter van de VVD, R. Metz is tijdens de vergadering, met ingang van 1 oktober, tot wethouder geïnstalleerd.

Stemgedrag op dit onderwerp:

Zesendertig raadsleden stemden vóór de benoeming van R. Metz, 2 raadsleden stemden blanco. In de discussie heeft D66 aangegeven blanco te gaan stemmen.

Diftar tarieven afval 2004

De invoering van Diftar per 1-1-2004 is een feit. De aanpassingen in de tarieven afval 2004 zijn door de gemeenteraad aangenomen. Vanaf 2004 zal de jaarlijkse heffing bestaan uit een vast deel per huishouden en een bedrag voor iedere aanbieding van de container. De raad heeft daarbij een motie van de SGP aangenomen waardoor in de toekomst (2005) een groter deel van de kosten afhankelijk wordt van het aantal keren dat containers worden aangeboden en een lager vast tarief per jaar wordt betaald. Hierdoor kunnen huishoudens zelf nog meer invloed uitoefenen op hun afvalkosten. Verschillende fracties gaven aan zeer kritisch te zullen kijken naar de evaluatie van Diftar in het voorjaar van 2005.

Stemgedrag op de motie van de SGP voor meer differentiatie in Diftar:

Achtentwintig raadsleden stemden vóór het voorstel en tien raadsleden stemden tegen (CDA 8 voor, Leefbaar Apeldoorn 7 tegen, VVD 6 voor, PvdA 6 voor, GroenLinks 2 voor, Gemeentebelangen 3 tegen, D66 2 voor, ChristenUnie 2 voor, SGP 2 voor).

Masterplan Zuidbroek

Aan de orde kwam onder meer het woningbouwprogramma van 3100 woningen, de as van Anklaar, de kleine buurtsuper en het niet extra ontsluiten van de buurt in verband met mogelijk sluipverkeer. De raad heeft het masterplan vastgesteld en ingestemd met de hantering van het plan als ruimtelijk kader voor de op te stellen bestemmingsplannen.

Stemgedrag op dit onderwerp:

Vijfendertig raadsleden stemden vóór het voorstel en drie raadsleden stemden tegen (CDA 8 voor, Leefbaar Apeldoorn 7 voor, VVD 6 voor, PvdA 6 voor, GroenLinks 2 voor, Gemeentebelangen 3 tegen, D66 2 voor, ChristenUnie 2 voor, SGP 2 voor).

Servicebureau Verenigingen

Na het debat in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling bleek door het enthousiasme van de wethouder over de toekomstige mogelijkheden van het servicebureau verwarring te zijn ontstaan onder de raadsleden. De raad heeft naar aanleiding van aanvullende informatie en het debat in de raad besloten tot het rustig opbouwen van het Servicebureau Verenigingen. Begonnen wordt met een loket waar informatieverstrekking en doorverwijzing centraal staat.

De raadsopdracht is, aangevuld met de door het college verstrekte informatie middels een amendement van de VVD, in stemming gebracht:

Vierendertig raadsleden stemden vóór het voorstel en vier raadsleden stemden tegen (CDA 8 voor, Leefbaar Apeldoorn 7 voor, VVD 6 voor, PvdA 6 voor, GroenLinks 2 tegen, Gemeentebelangen 3 voor, D66 2 tegen, ChristenUnie 2 voor, SGP 2 voor).

D66 en Gemeentebelangen stemden wel vóór het amendement van de VVD.

Overige agendapunten:

Het is gisterenavond niet gelukt op de vergadering af te ronden. De vergadering wordt op 26 september om 14.00 uur vervolgd. Op de agenda staat nog nieuwe volgorde van de agenda-: eenmalige wijziging van de winkeltijdenverordening voor een koopzondag op 30 november 2003 in plaats van op 14 december 2003, kredietvoorstel nieuwbouw sportaccommodatie WSV en garantstelling, kaderstelling Meerjaren Ontwikkelings Programma, wonen en werken in de Apeldoornse dorpen & dorpsvisie Klarenbeek, wijziging APV speelautomaten en hallen en definitief asielzoekerscentrum. Tot slot wordt afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden en wethouder.

Voor het laatst bijgewerkt op: 26-sep-2003 01:07