Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

26-09-2003

Sportwet niet nodig

Staatssecretaris Ross vindt het niet nodig dat er specifieke wetgeving voor de sport komt.

Zij schrijft dit naar aanleiding van een motie van kamerleden die om sportwetgeving op het gebied van doping, financiering, voetbalvandalisme en commercialisering vroegen. Ross heeft deskundigen een notitie laten schrijven over de wenselijkheid om op nationaal niveau tot sportwetgeving te komen. Zij sluit zich aan bij de analyses en conclusies die deze deskundigen trekken.

Er zijn verschillende redenen om de problemen die te maken hebben met vandalisme en doping niet op te lossen via een sportwet. Voetbalvandalisme en doping staan wel in relatie tot sport, maar horen daar niet per definitie bij. Buiten de sport komen ze onder andere namen voor, namelijk geweldpleging en drugsgebruik. Een andere reden om niet voor een sportwet te kiezen, is dat wetgeving die alleen voor sport geldt, de sport van andere maatschappelijke gebieden isoleert.

In de nationale en Europese rechtspraak is een norm ontwikkeld dat algemene rechtsregels geen vat hebben op regels in de sport als die sportregels tot het wezen van de sport behoren.