Ingezonden persbericht


Persbericht

500ste accommodatie treedt toe tot het Convenant Energie en Milieu

Oosterbeek, 26 september 2003 - De gemeente Coevorden is op 24 september jl. met 6 accommodaties, 1 zwembad en 5 sporthallen, toegetreden tot het Convenant Energie en Milieu. De gemeente en de accommodaties verplichten zich op deze manier om diverse milieudoelstellingen voor 2010 te realiseren. In 2003 hebben veel gemeenten, evenals particuliere baden zich bij het Convenant aangesloten, velen van hen zien dus het nut van het Convenant in.

Milieudoelstellingen

Door toetreding verplicht de accommodatie zich om zich in te spannen om in 2010 diverse milieudoelstellingen te realiseren. Hier wordt 1998 als ijkjaar genomen. Het gaat om de volgende milieudoelstellingen: energie-, chemicaliën- en watergebruik efficiency, afvalreductie, het toepassen van duurzame energie en duurzaam bouwen. De doelstellingen dienen in 2010 behaald te zijn. Door deelname aan het Convenant krijgt de gemeente gratis de beschikking over het softwareprogramma Ecomaat, waarmee heel eenvoudig het energie-, water- en chemicaliënverbruik en de afvalproductie kunnen worden bijgehouden. Door registratie in Ecomaat en het opstellen van een energie- en milieuplan voldoet de gemeente automatisch aan de eisen op het gebied van milieuzorg uit het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichting milieubeheer. Kortom, het bevorderen van duurzaamheid staat centraal in het Convenant.

Het Convenant

Het Convenant is op 8 juni 2000 ondertekend door de ministers van VROM en Economische Zaken (EZ), de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), LC Nederlands Instituut voor lokale Sport & Recreatie, het NOC*NSF, de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN) en RECRON. Het Convenant heeft tot doel om energie en milieuzorg bij sportaccommodaties en recreatiebedrijven met zwembad te verbeteren.