Gemeente Heeze-Leende


Begroting 2004: maat houden!

Welke elementen horen in een begroting thuis? Hoe stel je een begroting op waarmee elk raadslid uit de voeten kan? Hoe maak je een begroting inzichtelijk voor raad èn burgers? Allemaal vragen die met de komst van het dualisme actueel zijn.

De gemeente Heeze-Leende heeft antwoord op deze vragen gegeven met behulp van de programmabegroting 2004 Maat houden! Een begroting waarin duidelijk wordt dat de gemeente enerzijds de vaart wil houden in ingezette en nieuwe ontwikkelingen. Anderzijds moet ze, gezien het algemeen landelijke financiële beeld, haar ambities niet te hoog leggen.

Nieuwe begrotingsopzet
De programmabegroting 2004 heeft een nieuwe opzet gekregen. In de begroting zijn de beleidsdoelstellingen ondergebracht in de programmas: Algemeen bestuur, Veiligheid en verkeer, Openbare ruimte, Economische zaken, Onderwijs en kinderopvang, Cultuur en recreatie, Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverleningen, Volksgezondheid en milieu en Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. Deze programmas komen grotendeels overeen met de reeds gehanteerde functionele begrotingsindeling. Hiervoor is gekozen om deze begroting qua indeling herkenbaar te houden met de huidige begrotingen. De acht programmas hebben een vaste opzet. Het eerste deel van het programma gaat in op de vraag: Wat willen we bereiken? In dit onderdeel komen de programmaonderdelen en de daar aan gekoppelde doelstellingen aan de orde die een prioriteit hebben. Het tweede deel: Wat doen we daarvoor? - beschrijft de activiteiten voor het jaar 2004 die voor de prioriteiten en overige maatregelen van belang zijn. Het derde deel Wat gaat het kosten? geeft de baten en lasten van het programma weer, waarbij een onderscheid gemaakt wordt naar die voor de prioriteiten en voor de overige programmaonderdelen.

Een belangrijk nieuw onderdeel van de programmabegroting wordt gevormd door een aantal nieuwe paragrafen zoals het weerstandsvermogen, bedrijfsvoering, verbonden partijen en grondbeleid. Doel van de paragrafen is de raad een instrument te geven om de beleidskaders van deze diverse onderdelen vast te stellen en om de uitvoering te kunnen controleren.

Met de nieuwe begrotingsopzet is een concreet instrument ontwikkeld waarmee de functies en bevoegdheden van de raad en het college zijn gescheiden. De begroting ondersteunt de kaderstellende en controlerende functie van de raad. Naast een nieuwe opzet, is de begroting ook in een totaal nieuw jasje gestoken.

Begrotingsresultaat
De gemeente presenteert over het jaar 2004 een sluitende begroting. Ook laat de gemeente over de periode 2004 tot en met 2007 structureel een sluitende begroting zien, ondanks incidentele tekorten (in 2005 en 2006).
In 2003 zijn een aantal Wensen nieuw beleid vastgesteld. De uitvoering van deze wensen is vooral geconcentreerd in het jaar 2005. Het tekort in dit jaar is incidenteel dan ook hoger dan in de volgende jaren. Naast de opname van Wensen nieuw beleid van vorig jaar, zijn er ook dit jaar nieuwe beleidswensen opgenomen. Ondanks de toevoeging van deze nieuwe wensen, vindt er geen extra OZB-verhoging plaats. De gemeente houdt vast aan de in 2003 gemaakte afspraak van een stijging van de Onroerend Zaakbelasting van 7% (verdeeld in een inflatiepercentage van 2% plus een jaarlijkse stijging van 5%).

De sluitende begroting 2004 is tot stand gekomen door voor het tekort van 390.000 euro een aantal maatregelen te nemen zoals:
- het niet volledig doorgeven van de lastenverlichting (Zalmsnip). Een kwart van de Zalmsnip krijgt een bestemming ten behoeve van sociaal beleid.

- Vanwege een verwachte toename van het aantal bouwaanvragen is rekening gehouden met hogere opbrengst leges bouwvergunningen.

Wensen nieuw beleid
In de begroting 2004 zijn een aantal Wensen nieuw beleid opgenomen zoals:

- Het opstellen van een fietsbeleidsplan: het grootste gedeelte van het verkeer in de gemeente is eigen verkeer. Binnen de gemeente ontbreekt het aan een samenhangend fietsnetwerk. In 2004 zal een fietsbeleidsplan worden opgesteld dat als doel heeft het fietsverkeer te bevorderen;

- Het aansluiten van de Leenderweg op de Muggenberg en het aanbrengen van een zogenaamde bypass achter industrieterrein de Poortmannen: op 30 juni 2003 heeft de gemeenteraad ingestemd met het verkeer- en centrumplan. In 2004 wordt dit plan verder geconcretiseerd. Een belangrijk onderdeel van het plan; de aansluiting van de Leenderweg op de Muggenberg zal in 2004 procedureel voorbereid worden. Hiertoe is een bedrag begroot van 100.000 euro. Ook voor de procedurele voorbereiding van de bypass is een bedrag begroot van 100.000 euro;
- Het uitvoeren van acties opgenomen in het economisch beleidsplan: in 2003 is door de ondernemersverenigingen in samenwerking met de gemeente een economisch beleidsplan opgesteld. Voor de uitvoering van de verschillende acties in dit plan is in 2004 een bedrag benodigd van 7.500 euro.

- De gemeente wenst, inwoners die om wat voor reden dan ook moeilijk of geen toegang hebben tot allerlei voorzieningen, nadrukkelijk te betrekken bij onze gemeenschap. Daartoe zal in de loop van 2004 sociaal beleid door de gemeente worden geïntroduceerd welke breder is dan het bestaande minimabeleid.

- Realistisch oefenen brandweer; scholing, bijscholing en realistisch oefenen van de brandweer is een vraagstuk dat landelijk hoog op de politieke agenda staat, vooral daar waar het de vrijwillige brandweerkorpsen betreft. Mede aanleiding hiervoor zijn de ongevallen en branden die zich de laatste jaren in Nederland hebben voorgedaan. Naast de reguliere oefeningen, zullen onze brandweerlieden, onder realistische omstandigheden, worden voorbereid op hun taak. Met deze stap loopt Heeze-Leende vooruit op een nog landelijk op te starten brede politieke discussie.

Begrotingsbehandeling
De begrotingsbehandeling verloopt in drie fases. De eerste fase vindt schriftelijk plaats, waarin de raad alleen technische vragen kan stellen. Vervolgens een mondeling behandeling van de begroting in de raadscommissies. Het college van Heeze-Leende legt op 10 november tijdens een openbare raadsvergadering in de raadzaal te Heeze de begroting 2004 ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Deze vergadering start om 14.00 uur.